Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
dimecres, 28 Agost, 2024 - 12:45

Els treballs realitzats a la Pobla d’Ifac aquest estiu amb motiu de la XIX Campanya d'Excavacions del MARQ han tret a la llum un rafal de principis del segle XIV destinat a emmagatzemar o realitzar diferents funcions a extramurs de la ciutat medieval.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha visitat aquest matí l'enclavament arqueològic, situat en els vessants del Parc Natural del Penyal d'Ifac, per a conéixer de primera mà els detalls d'aquesta campanya que té una duració de cinc setmanes. Acompanyat pel regidor de Medi Ambient de Calp, Juan Manuel del Pino, i pel director del MARQ i coordinador de la Campanya, Manuel Olcina, el responsable provincial ha recorregut l'enclavament en el qual des de fa quatre setmanes treballa un equip de professionals sota la direcció de José Luis Menéndez, especialista en arqueologia medieval i tècnic d'exposicions del museu alacantí.

“Per a la Diputació és una gran satisfacció donar suport a aquesta campanya per a recuperar i promocionar part del ric patrimoni cultural que atresorem a la província, en aquest cas a través d'un projecte en el qual s'ha invertit ja més d'un milió d'euros al llarg de quasi dues dècades de col·laboració amb l'ajuntament calpí”, ha matisat el diputat. Per la seua part, del Pino ha agraït l'esforç dut a terme per la institució provincial a través del MARQ, l'equip del qual ja treballa en el pla director del jaciment.

Emmarcades en el Pla d'excavacions i investigacions arqueològiques del MARQ, el pressupost global del qual ascendeix als 114.000 euros, les actuacions que es duen a terme a Calp han rebut aquest any 23.000 euros. Les labors s'han centrat en la rodalia de la Porta de l'Oest, un accés secundari a l'interior de la ciutat, i han determinat que l'Edifici XIV -descobert en anteriors campanyes- era un rafal destinat a emmagatzemar o realitzar diferents funcions a extramurs de la ciutat.

Com ha explicat Olcina, “el rafal té unes dimensions de més de tretze metres, està obert per tots dos costats i cobert amb un sostre de fusta i teules”. Es va construir a principis del segle XIV i a mitjan segle l'edifici es va abandonar per a alçar una porta coberta que assegurara el pas fins a la Porta de l'Oest.

Els treballs arqueològics també s'han centrat en documentar la primera fase d'ocupació d'aquest espai, així com de l'espai interior de la ciutat, una vegada es traspassa el llindar de la Porta de l'Oest. El MARQ continua investigant aquest important enclavament, que s'ha convertit en una referència en l'arqueologia medieval valenciana.

El MARQ ha sigut recentment guardonat per l'Ajuntament de Calp amb el Premi 9 d'Octubre per les seues aportacions científiques i per treballar en la conservació de la Pobla d'Ifac i del vicus romà de Banys de la Reina.