dijous, 20 Maig, 2021 - 11:45
L'alcaldessa de Calp va remetre fa uns dies un escrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública sol·licitant estudiar conjuntament les possibilitats que ofereix el marc normatiu vigent per a la signatura d'un conveni que permeta dotar d'una unitat addicional de Suport Vital Bàsic al municipi. La proposta a més anava acompanyada del compromís municipal d'aportació dels mitjans materials i econòmics necessaris.
L'objectiu és arribar a un acord marc en el qual la competència del transport sanitari així com els protocols d'activació continuen sent competència de la Conselleria de Sanitat però que l'Ajuntament puga suplementar i millorar el servei.
L'Ajuntament ja ha informat en reiterades ocasions a la Conselleria sobre la precarietat del servei de transport sanitari en el municipi i malgrat que la competència en aquesta matèria és de l'administració autonòmica, com ja va indicar en el seu moment el Consell Jurídic Consultiu, des de l'Ajuntament es manté la col·laboració amb Creu Roja finançant el servei d'ambulància d'aquesta entitat per a no deixar desabastit al municipi d'un servei tan necessari. Per a poder finançar un servei sobre el qual no té competència, els costos del servei d'ambulància es traslladen al ple com a reconeixement extrajudicial de crèdit. Malgrat tot això, el servei continua sent insuficient tal com reflecteixen les reclamacions ciutadanes.
En l'escrit remés a Conselleria s'assenyala que l'Ajuntament té la voluntat de plantejar una alternativa viable i formula una primera proposta de conveni enumerant la normativa d'aplicació.
El servei actual és insuficient: un Suport Vital Bàsic que inclou el transport de malalts a l'hospital de Dénia, un servei SAMU amb seu a Benissa i un TNA amb seu a Dénia. Se sol donar la circumstància de no poder atendre desplaçaments sanitaris des de les diverses urbanitzacions, o nucli urbà, al Centre de Salut de Calp, en aquells casos en els quals el Suport Vital Bàsic està efectuant un transport a l'hospital de Dénia. En aquestes situacions es recorre al SAMU, que ha de desplaçar-se des de Benissa a Calp -en cas de no trobar-se efectuant un altre servei- i acudir al domicili o lloc on es trobe el malalt o accidentat, i desplaçar-ho al Centre de Salut.
Per part seua, el transport TNA programat es limita a desplaçar malalts des del seu domicili a l'hospital, per a facilitar-los l'assistència a consultes externes i programades, no sent adequat per a l'atenció d'urgències.
Donada l'estructura poblacional de Calp -on, pel seu model turístic, predomina la població envellida-, i el caràcter dispers de la urbanització d'aquesta localitat -on el 50% de la població resideix en urbanitzacions fora del nucli urbà- s'observa una clara desatenció del municipi en aquest àmbit, sent més palés encara en els moments de màxima afluència turística. Ateses aquestes circumstàncies, i la distància entre Calp i Dénia (34 quilòmetres), i a l'augment de població durant l'estiu, des de fa anys l'Ajuntament reforçava el servei sota diverses formes encara que aquesta no fora competència seua.