L'Ajuntament de Calp i Creama Calp han editat un llibre de receptes amb el “Peix de Calp” com a ingredient protagonista. Es tracta d'una iniciativa amb la qual es pretén donar a conéixer les nombroses possibilitats culinàries d'aquest producte bàsic de la cuina calpina així com reivindicar el seu consum en els restaurants i a les cases.
L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, juntament amb el regidor de Promoció Econòmica i Creama i la gerent de Creama Rosario Donderis han presentat en el Reial Club Nàutic de Calp aquest receptari que porta per títol “Un mar de sabores”.
Compta amb 44 receptes, dues d'elles aportades pels dos xefs amb estrela Michelin a Calp, Rafa Soler de l'Audrey’s i José Manuel Miguel del Beat, altres 22 per restaurants locals que utilitzen en la seua carta el “Peix de Calp”, entre ells establiments que compten amb el distintiu Sol Repsol, com el restaurant Orobianco o els recomanats per la Guia Repsol com ABISS GastroBarra i les altres 20 receptes han sigut aportades per la ciutadania calpina. El llibre combina així receptes tradicionals de la cuina de Calp amb altres d'avantguarda.
Aquestes receptes estan dividides en quatre apartats: arrossos i fideuà, entrants, sopes i guisats i principals. A més, el llibre compta amb un annex amb receptes per a elaborar salmorreta i fumet, que constitueixen la base per a elaborar moltes altres receptes. I inclou una taula amb les propietats nutricionals de les diverses varietats de peix que es capturen en major quantia a Calp a més d'una fitxa amb l'impacte que el consum del “Peix de Calp” té sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El llibre s'ha editat amb el format de fitxes extraïbles perquè tinga un ús pràctic en les cuines. A més, es pretén editar en el futur noves receptes amb la qual cosa aquest format permetrà la seua ampliació. També està disponible en format pdf que es pot descarregar gratuïtament des de el web de Turisme – www.calpe.es – amb l'objectiu que arribe a més gent i especialment a les generacions més joves.
“El receptari naix amb l'objectiu d'acostar a la gent el Peix de Calp; ja que en els últims anys s'ha perdut el costum de cuinar amb aquest producte nostre, tan versàtil com únic”, ha destacat el regidor de Promoció Econòmica i Creama, Paco Avargues, qui ha assenyalat que s'ha comptat des d'un principi amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors. El llibre pretén ser, així mateix, un aparador per als restaurants calpins que ofereixen Peix de Calp en els seus menús.
“Aquest llibre és una finestra perquè la gent sàpia que té un producte meravellós que li donarà molta versatilitat”, ha assenyalat el xef José Manuel Miguel qui ha agraït als pescadors de Calp el treball que realitzen. “Gràcies per ajudar-nos a aconseguir la nostra estrela Michelin perquè sense el vostre peix no seria possible”.
Ana Sala, per part seua, ha destacat el seu defensa del sector pesquer. “Som un poble amb mar en el qual només queden 11 embarcacions de més de 40 que hi havia fa uns anys i que està patint molt” i ha recordat el pla pluriennal de pesca de la UE o l'ampliació de la piscifactoria contra la qual l'Ajuntament ha presentat un recurs contenciós administratiu. “No tenim res en contra de l'aqüicultura però no a costa del nostre peix natural, fresc i sa” i ha afegit que aquest llibre permetrà que es conega i es consumisca més aquest producte gastronòmic.
En total, s'han editat 2.000 exemplars que es repartiran de manera gratuïta a partir del dimarts 21 de febrer d'11 a 13.00h en l'oficina de Creama de Calp (carrer Portalet, 12) fins a fi d'existències.