Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
dimarts, 15 Octubre, 2019 - 11:30

El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat modificar de forma inicial l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana en l'Espai Públic amb la finalitat d'endurir les sancions als amos que no recullen els excrements de les seues mascotes. Les sancions tindran la consideració de greus i ascendiran a 650 euros.

 

A més, les persones que passegen al seu animal de companyia deuran també netejar amb aigua l'orí de la seua mascota, en cas contrari se'ls imposarà la mateixa sanció. Es pretén d'aquesta manera assegurar la salubritat de la via i espais públics, i evitar la degradació del mobiliari urbà.

 

També estaran obligades a portar sempre bosses o embolcalls impermeables per als excrements juntament amb la botella amb aigua per a diluir les miccions de les seues mascotes.

 

D'altra banda, s'introdueix en l'ordenança la prohibició d'alimentar a qualsevol animal en la via pública, en espais públics o privats d'accés públic per qüestions d'higiene pública. S'exceptuarà d'aquest supòsit els espais que l'Ajuntament puga determinar per a tal fi, havent de netejar posteriorment la zona afectada. A més, únicament es podrà donar xicotets aliments, com a premi, en els casos d'entrenament, i sempre que no deixen cap mena de residus.

 

De la mateixa manera, l'Ajuntament eleva les sancions per defecar, orinar i escopir en qualsevol dels espais públics del municipi i que a partir d'ara també tindran la consideració de greu amb la mateixa sanció prevista que per a les mascotes. A més, constituirà agreujant el fet que les necessitats fisiològiques es realitzen en espais de concorreguda afluència de persones, o freqüentats per menors, en mercats d'aliments, monuments o edificis protegits o en les seues proximitats. En aquest cas la sanció ascendirà a 850 euros.

 

La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern (PP i Ciutadans), Psoe i Defensem Calp i l'abstenció de Compromís.

 

El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va explicar que el seu grup polític anava a abstindre's “com a protesta” perquè va assegurar que la modificació de l'ordenança “s'ha dut a terme sense comptar amb la participació dels partits de l'oposició”.

 

El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va reclamar l'existència de policia de barri com a element dissuasiu per a la població. El portaveu del PSOE, Santos Pastor, també va coincidir en la idea de dotar de major presència policial als carrers i va demanar a més una campanya de difusió en xarxes socials per a conscienciar als ciutadans.

 

Per part seua, el portaveu de Ciudadanos, Juan Manuel del Pi, va explicar que aquestes mesures s'adopten “per a mantindre la via el més neta possible” i va fer referència a la prohibició de donar menjar als animals al carrer ja que això comporta, segons va assenyalar, “brutícia, paneroles, gavines...”.

 

L'alcaldessa Ana Sala va destacar que l'objectiu de la modificació de l'ordenança no és sancionar i que de fet, “el que serà prioritari és fer campanyes de conscienciació ciutadana”.

 

La modificació de l'ordenança estarà exposada en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament durant 30 dies perquè els interessats puguen examinar la proposta i presentar els suggeriments o reclamacions oportunes abans que la proposta siga aprovada de forma definitiva.

 

Sancions a l'empresa de neteja de platges

En el ple es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals sancionar a l'empresa adjudicatària del servei de neteja de les platges i cales de Calp per incompliment de contracte. El consistori va detectar a l'estiu que l'empresa no havia retirat les algues acumulades en la vora de la platja i li va requerir que les retirara, cosa que no va succeir fins a tres dies després.

 

En relació al nomenament de la presidència i dels dos vocals que li corresponen a l'Ajuntament en la Junta General i Consell d'Administració de l'empresa Aguas de Calpe, PSOE, Compromís i Defendamos Calpe van presentar una esmena in voce per a sol·licitar que una d’eixes dues vocalies fora per a l'oposició i, a més, de forma rotatòria entre els grups municipals que la integren, proposta que finalment no va ser aprovada. No obstant això, l'alcaldessa Ana Sala, que ostentarà la presidència, es va comprometre a proposar en el primer consell d'administració que se celebre aquesta qüestió.