La Seu Universitària de Calp ha programat diverses activitats amb les quals donarà a conéixer el fortí romà existent en el Penyal d’Ifac de Calp, una construcció que “desconeixen moltes persones” i que es va construir en les guerres sertorianes en el segle I a. C. Així ho ha anunciat la directora de la Seu Universitària de Calp, Feliciana Sala, en la presentació aquest matí en roda de premsa de la programació que aquesta institució oferirà aquest curs acadèmic 2022 / 2023.
En concret, per a octubre s'ha programat una recreació històrica del funcionament d'una legió romana, per part del grup Hispània Romana, que servirà d'introducció a una exposició sobre els fortins romans de les guerres sertorianes a la Casa Nova. Es tracta d'una mostra en panells didàctica que es complementarà amb activitats dirigides a alumnes de primària i secundària com una eixida de camp per a reconéixer el fortí existent en el Penyal “que hui està camuflat entre la vegetació del parc natural”, ha assenyalat Feliciana Sala.
El de Calp juntament amb altres fortins de la costa d'Alacant van constituir una xarxa de fortificacions de les guerres sertorianas (que van tindre lloc entre l'any 82 a. C. i 72 a. C.) en la península ibèrica manats construir pel militar romà Sertorio com a punts de control del trànsit marítim i defensa en la costa mediterrània.
A més, d'aquestes activitats per al segon quadrimestre tindrà lloc un curs sobre la vida quotidiana en els fortins romans de la costa alacantina a càrrec de la investigadora Sonia Bayo, col·laboradora docent de la Universitat d'Alacant. Es tracta d'un curs de la Universitat permanent d'Alacant, que s'impartirà també en la Seu Universitària de Calp amb la novetat que la matrícula serà gratuïta. “Amb aquest curs aprendrem anècdotes de com vivien els soldats romans, com vivien ací en el Penyal, què feien quan s'alçaven, què feien al llarg del dia, com era el seu oci…”, ha explicat Sala, qui ha afegit que la Universitat d'Alacant ha estudiat el fortí del Penyal d’Ifac des de 2010 en un projecte d'investigació.
La programació d'aquest curs 2022 - 2023 arrancarà el pròxim 23 de setembre amb l'actuació d'un quartet de corda de la Universitat d'Alacant. A més de totes les activitats relacionades amb el fortí romà del Penyal, està prevista la celebració de diverses xarrades al llarg de novembre i desembre com a sobre què fer per a protegir el patrimoni i com actuar davant un atac al patrimoni o sobre eines i recursos per a reconéixer l'assetjament informàtic i el bullying.
També hi haurà una nova convocatòria dels premis d'investigació del Club Rotary Calp Ifach per als treballs fi de grau i fi de màster sobre temes de Calp.
En el segon quadrimestre s'ha programat diferents activitats relacionades amb la Història com un curs d'escriptura jeroglífica, a càrrec del professor de la Universitat de Múrcia, José Javier Martínez García, un cicle de conferències sobre la pirateria antiga i moderna en l'entorn costaner de Calp. I d'altra banda, hi haurà també activitats sobre tècniques de negociació i geoestratègia econòmica amb conferenciants destacats.
A més, hi haurà presentacions de llibres, obres de teatre i concerts, que s'aniran concretant en els pròxims mesos. I la Seu Universitària també participarà l'any Bofill amb la celebració de diferents actes.
La regidora de Joventut, Participació Ciutadana, Majors i Associacions Rebeca Merchán ha destacat que la programació de la Seu inclou “moltes activitats que mai s'han fet a Calp” i ha afegit que “es continua treballant en la línia perquè aquesta seu universitària aconseguisca ser un referent a nivell cultural i formatiu”.
L'alcaldessa Ana Sala ha manifestat que es tracta d'un programa “molt enriquidor” i ha convidat a tota la comarca a aprofitar l'oportunitat de formar-se i d'aprendre amb totes aquestes activitats que són gratuïtes.