Dilluns, 14 Juny, 2021 - 11:15

L'alcaldessa de Calp va remetre a principis de maig un escrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública sol·licitant estudiar conjuntament les possibilitats que ofereix el marc normatiu vigent per a la signatura d'un conveni que permeta dotar d'una unitat addicional de Suport Vital Bàsic al municipi. La proposta a més anava acompanyada del compromís municipal d'aportació dels mitjans materials i econòmics necessaris.

La Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General d'Assistència Sanitària, ha remés a l'alcaldessa de Calp contestació en relació a la sol·licitud d'iniciar l'expedient per a conveniar la millora del transport sanitari en el municipi. I la resposta no ha sigut l'esperada pel govern local ja que des de Conselleria s'afirma que “atés que el sol·licitat es tracta d'una competència pròpia d'aquesta Conselleria, considerem que no procedeix l'augment d'unitats dels recursos del servei d'emergències sanitàries”.

Conselleria es basa en l'existència de set bases logístiques de recursos d'Emergències Sanitàries en el departament de Salut de Calp i en què les unitats de SVB i les unitats SAMU no són d'àmbit municipal. També s'indica que la necessitat comarcal de reforçar la dotació del SVB es va cobrir al gener amb una nova unitat de SVB de 12 hores a Teulada.

Des de Conselleria s'analitzen els serveis d'emergència registrats de gener a maig de 2021 a Calp, un total de 1.046, la qual cosa suposa una mitjana de 7 servei diaris. Segons Conselleria en un 13% dels casos va actuar el SAMU, el 80% dels casos es van atendre amb les unitats de *SVB de Calp i Teulada, el 2% restant amb ambulància de transport urgent no assistit i un altre 2% amb recursos d'atenció primària, a més en dos casos es van realitzar transports aeris.

No obstant això, segons el govern local Conselleria no esmenta les circumstàncies de Calp que agreugen aquesta situació com la distància de 34 quilòmetres entre Calp i l'Hospital de Dénia, l'augment de població durant l'estiu, l'estructura poblacional de Calp -on, pel seu model turístic, predomina la població envellida-, i el caràcter dispers de la urbanització d'aquesta localitat -on el 50% de la població resideix en urbanitzacions fora del nucli urbà-.

El servei actual és insuficient: un Suport Vital Bàsic que inclou el transport de malalts a l'hospital de Dénia, un servei SAMU amb seu a Benissa i un *TNA amb seu a Dénia. Se sol donar la circumstància de no poder atendre desplaçaments sanitaris des de les diverses urbanitzacions, o nucli urbà, al Centre de Salut de Calp, en aquells casos en els quals el Suport Vital Bàsic està efectuant un transport a l'hospital de Dénia. En aquestes situacions es recorre al SAMU, que ha de desplaçar-se des de Benissa a Calp -en cas de no trobar-se efectuant un altre servei- i acudir al domicili o lloc on es trobe el malalt o accidentat, i desplaçar-ho al Centre de Salut.

L'alcaldessa, Ana Sala, ha assenyalat que “la Conselleria torna a burlar-se de nosaltres, la situació del servei sanitari a Calp és d'absoluta precarietat i en lloc d'oferir solucions consideren que no procedeix, això demostra un complet desconeixement de la realitat d'aquest municipi i d'aquesta comarca.
L'obcecació de la Generalitat a les nostres justes reivindicacions posa en perill als calpins i a aquells que ens visiten.
Hem donat moltes propostes de solucions, moltes de les quals han sigut vàlides en altres municipis, però a Calp només hem rebut un tractament discriminatori. Nosaltres no ens rendirem, els serveis jurídics municipals ja estan buscant alternatives, continuarem treballant i buscant fórmules que permeten garantir una atenció sanitària en condicions per a les persones que viuen a Calp ”.