Sendero Azul Calalga-Bassetes - Itinerario Guiado
Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
dimecres, 23 Desembre, 2020 - 13:30

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde, i l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, van signar ahir de manera telemàtica un protocol de col·laboració entre les dues administracions, l'objectiu del qual és la confecció d'un projecte d'actuacions que pretén resoldre els importants problemes d'inundació existents a l'entorn de les salines de Calp, en una zona catalogada com a àrea de risc potencial significatiu pel vigent Pla de Gestió del Risc d'Inundació (aprovat per Reial decret 18/2016).

 

El projecte, que inclou una àrea de retenció natural d'aigua, resoldrà l'evacuació dels cabals de pluvials durant els episodis de fortes precipitacions, existint una gran consciència social arran dels més recents, que van produir danys significatius i situacions de risc per a persones i béns.

 

Les salines de Calp i el seu entorn conformen una massa d'aigua superficial de transició, molt modificada per l'activitat antròpica, segons el Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer actualment vigent (aprovat per Reial decret 1/2016). La zona d'actuació, els terrenys de la qual són de titularitat municipal, està catalogada com a microreserva de flora i com a zona humida per la Generalitat Valenciana. La iniciativa compta amb el beneplàcit de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

 

 

El protocol estableix que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer redactarà el projecte i executarà les obres relatives a la creació d'una àrea de retenció natural d'unes 10 hectàrees, que garantisca la protecció ambiental i hidràulica de les salines. 

 

 

Per part seua, l'Ajuntament posarà a disposició els terrenys necessaris i executarà les actuacions d'índole urbanística que s'incloguen en el projecte, com ara la recollida d'aigües pluvials i l'execució de sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).

 

 

Una vegada redactat el projecte i amb caràcter previ a la licitació de les obres, la CHJ i el consistori hauran de subscriure l'oportú conveni de col·laboració que regularà tant les condicions d'execució d'aquelles com les de la seua explotació i manteniment posterior.