El ple de Calp ha aprovat amb els únics vots a favor de l'equip de govern (PP - Ciutadans) la licitació del contracte de serveis de recollida i transport de residus sòlids urbans i de neteja viària del municipi. Es tracta d'un dels contractes més importants del Consistori calpí que ascendeix a 44.811.285,20 € per a un total de nou anys.
Aquest punt, el més destacat en l'ordre del dia, va generar un gran debat entre els grups municipals.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, es va mostrar partidari de la municipalització del servei i va criticar que el nou contracte siga, al seu judici, molt similar al que s'està realitzant. “Portem 20 anys amb el contracte anterior per a saber com podem fer més optima la recollida de fem i com podem abaratir el cost de servei i això no s'ha fet”. I va reclamar informació sobre el càlcul realitzat per a justificar el cost del plec, “és important saber-ho per a saber si podem estalviar o no amb aquest servei”, ha afirmat.
El portaveu de Compromís, Ximo Perles, ha lamentat que el contracte s'haja fet basat en criteris econòmics i no en mediambientals i en aquest sentit ha assenyalat que el Departament de Medi Ambient no ha intervingut en l'elaboració del plec. Entre altres qüestions, va criticar que no s'haja adoptat cap mesura per a evitar que els camions de recollida del fem de Calp hagen de continuar anant a la planta de transferències del Campello cada nit, amb el cost mediambiental que això suposa. “Ara diuen que és millor mancomunar el servei amb una planta de transferència amb Teulada i Benissa, per què no es va fer fa deu anys quan es va tancar la planta de Calp?”, ha assenyalat.
Per part seua, el portaveu del grup municipal socialista Santos Pastor va qualificar a aquest plec de “obsolet i antiquat”. “En una població com Calp que aspira a ser moderna ens presenten un plec tècnic amb un control sobre la recollida de residus en el qual s'emplena de manera manual un comunicat diari de recollida de residus”, va indicar. Així mateix, es va mostrar partidari de municipalizar el servei com han fet Teulada-Moraira i Benissa a través d'una empresa pública i va criticar que el plec costara un 30 per cent més que a Dénia.
El portaveu de Ciutadans i regidor de Territori i Medi Ambient, Juan Manuel del Pino va mostrar la seua sorpresa per la desconfiança mostrada pels partits de l'oposició cap al plec i va valorar positivament la labor realitzada des dels serveis tècnics i secretaria de l'Ajuntament de Calp en la seua elaboració. A més, va desmentir que el Departament de Medi Ambient s'haguera desentés d'aquesta licitació i va comentar que han sigut nombroses les reunions que ha tingut en relació a aquest assumpte per a tractar diversos aspectes, entre ells la possibilitat d'una planta de transferències a Calp sobre la qual va assenyalar que no és viable ni econòmica i mediambientalment.
L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, va destacar la complexitat de la licitació per la seua quantia i repercussió en el municipi i va assenyalar que “amb aquest contracte volíem que Calp fóra el municipi més net d'Espanya, si no pot ser-ho almenys intentar acostar-nos a aquesta premissa”. A més, va explicar alguns dels aspectes més nous que introdueix com la substitució dels contenidors i el fet que per primera vegada s'aborde la recollida i el tractament de la poda en el municipi per al seu posterior reciclatge. “El plec és modern i aposta per la sostenibilitat”, va assenyalar.
Propostes de resolució
D'altra banda, en el ple es va aprovar la proposta de resolució del grup municipal socialista en la qual s'instava l'ajuntament a elaborar i posar en marxa un programa de teràpia post-COVID gratuït per a atenuar els efectes provocats pel virus. Aquest punt es va aprovar per unanimitat, si bé amb el matís expressat per l'alcaldessa que la seua aprovació implicarà en primer terme l'elaboració d'un informe de secretaria sobre si l'Ajuntament té competències en aquesta matèria i com es podria dur a terme el projecte en aquest sentit.
D'altra banda, es va aprovar la proposta de resolució dels grups municipals del PP, Psoe i Compromís d'adhesió a la Declaració de la FEMP relativa a la participació de les Entitats Locals en els Fons Europeus amb la finalitat que els ajuntaments puguen gestionar amb major autonomia els fons europeus rebuts.