Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, ha reconegut a Calp com un dels municipis costaners espanyols més compromesos amb la sostenibilitat i amb l'economia circular. Aquest reconeixement ha sigut entregat dins de la III Edició del #MovimientoBanderasVerdes, una iniciativa d'Ecovidrio que tracta de donar resposta a l'augment de residus en zones turístiques i premia l'esforç de l'hostaleria local i l'activisme dels consistoris costaners per la sostenibilitat durant l'estiu.
Gràcies al compromís de l'Ajuntament de Calp i de tots els calpins, durant aquest estiu s'han recollit 444.826 kg d'envasos de vidre en el municipi, la qual cosa suposa un 14,3% més que l'estiu passat. D'aquesta manera, Calp ha superat l'objectiu plantejat per Ecovidrio, incrementant notablement la recollida selectiva d'envasos de vidre durant l'època estival. Per a això, la localitat ha comptat amb la col·laboració dels 193 establiments d'hostaleria que s'han sumat a participar en aquesta campanya.
Així, l’esforç de Calp en matèria de reciclatge de vidre li ha fet mereixedor del reconeixement d'Ecovidrio. En total, enguany han sigut 39 els municipis valencians que han competit per les banderes verdes d'Ecovidrio, els quals han comptat amb la col·laboració de 4.414 establiments d'hostaleria. Finalment, les banderes verdes han anat a parar als municipis de Benidorm i Orihuela, si bé altres localitats, com Calp, han demostrat un fort compromís amb el reciclatge de vidre en superar els objectius marcats per Ecovidrio.
A nivell nacional, la campanya #MovimientoBanderasVerdes ha comptat, en la seua tercera edició amb la participació d'un total de 135 consistoris i 13.335 establiments hostalers d'Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia. A l'estiu es consumeixen dos terços dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d'ells es genera directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.
Guanyadors del Moviment Banderes Verdes 2022
Dels 135 municipis participants, un 7,8% més que en 2021, huit consistoris s'han alçat amb la bandera verda d'Ecovidrio al compromís mediambiental:
- Andalusia: Chiclana (Cadis) i Fuengirola (Màlaga)
- Catalunya: Lloret de Mar i Torroella de Montgrí – l’Estartit (tots dos a Girona)
- Comunitat Valenciana: Orihuela i Benidorm (tots dos a Alacant)
- Illes Balears: Sant Antoni de Portmany (Eivissa)
- Regió de Múrcia: San Javier (Múrcia)
Dels municipis guanyadors, només Torroella de Montgrí – l’Estartit (Catalunya) i Sant Antoni de Portmany (Illes Balears) han sigut capaços de revalidar el guardó que ja van aconseguir en l'edició de 2021.
La competició per les banderes verdes d'Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l'augment del volum en la recollida selectiva d'envasos de vidre del municipi, el percentatge d'hostaleria local participant i la seua col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l'hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.
‘I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera en les nostres costes’
Enguany, com a gran novetat de l'edició, Ecovidrio ha posat en marxa el ‘I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera en les nostres costes’. A través d'una enquesta de camp a més de 10.000 bars, quiosquets, restaurants i locals d'oci de les zones costaneres, Ecovidrio ha analitzat l'índex de sostenibilitat global del sector horeca del nostre país després d'analitzar quatre palanques de sostenibilitat: la gestió eficient dels residus, l'eficiència energètica, el consum responsable i el consum de l'aigua.
Tal com ha reflectit el baròmetre, prop del 70% dels hostalers de la costa mediterrània apliquen ja mesurades de sostenibilitat en els seus negocis, destacant les mesures per a fer més eficient la despesa energètica (8 de cada 10), mesures per a controlar el consum d'aigua (7 de cada 10) i la correcta gestió de residus (7 de cada 10).
En aqueixa mateixa línia, Ecovidrio ha reconegut als nou establiments costaners més compromesos amb la sostenibilitat en cada regió:
- Andalusia: Hotel La Malvesia (Huelva), Quiosquet Royal Beach de Mijas (Màlaga) i el Quiosquet La Lluna a La Línea de la Concepción (Cadis).
- Catalunya: Hotel Carmen de Roses (Girona) i el Restaurant Natural Beach (Tarragona)
- Comunitat Valenciana: Restaurant Torrassa a Benicàssim (Castelló) i el Bar Restaurant In fraganti al Campello (Alacant).
- Illes Balears: Restaurant Reart a Eivissa
- Regió de Múrcia: Quiosquet Tritó Beach (Cartagena).
Durant aquesta campanya, Ecovidrio s'ha bolcat, un any més, amb el sector hostaler, instal·lant 650 nous contenidors i entregant 1.131 poals adaptats per a facilitar el transport de residus. Així mateix, l'equip d'Ecovidrio format per més de 60 persones sobre el terreny, en les seues visites, ha oferit també formació ambiental i mesures per a fomentar l'economia circular.
Banderes Verdes: impacte positiu en el medi ambient
El reciclatge d'envasos de vidre és un element clau per a la lluita contra el canvi climàtic i l'acceleració d'un model d'economia circular. Gràcies al moviment Banderes Verdes en 2022 s'han recollit 52.302 tones d'envasos de vidre en les 135 localitats costaneres participants, el posterior reciclatge de les quals ha aconseguit:
- Evitar l'emissió de 30.335 tones de CO₂, com ara retirar 14.000 cotxes de la circulació durant un any.
- Evitar l'extracció de 62.762 tones de matèries primeres, equivalent a 6 vegades el pes de la Torre Eiffel.
- Estalviar 37.354 MWh d'energia, l'equivalent a més de tres mesos de consum energètic als hospitals de la Regió de Múrcia.