Programación Semana Santa Calpe 2024
I Concurso Nacional de Escultura Calp
dimarts, 20 Agost, 2019 - 11:00

Calp continua millorant l'entorn de les Salines, si fa uns mesos van finalitzar les tasques de regeneració i creació de sengles per als vianants en la zona, la iniciativa es completa amb les actuacions d'arbratge que subvenciona la Diputació Provincial i que se centren en la zona de les Salines i Juan Carles I.

Es tracta d'una zona verda d'uns 27.800 m² on s'ha delimitat la zona verda separant-la del sòl dotacional i la pròpia via pública. Aquesta zona estava desproveïda de vegetació excepte arbust de baixa talla i mimoses seques. El projecte ha suposat la instal·lació de reg, la preparació del terreny i la plantació de moreres, arboços, garroferes, oliveres, àlbers, magraners i figueres, de tràfic d'espècies autòctones que suporten fàcilment els sòls de la zona.

L'actuació té un cost total de 62.213 euros i ha sigut finançada per la Diputació Provincial a través del convocatòria d'inversions d'arbratge en espais urbans de l'entitat provincial.

Aquesta iniciativa es completa amb el projecte del Pla d'Arbratge que s'inclou dins del Pla EDUSI. Aquesta iniciativa pretén crear un corredor verd que connecte el centre urbà amb les Salines i l'entorn de les platges, d'aquesta manera es millorarà l'entorn urbà mitjançant la recuperació d'espais verds i regenerant zones urbanes degradades. El projecte es focalitza en les avingudes Exèrcits Espanyols, Juan Carles I i l'àrea de les Salines. I encara que les espècies a plantar es definiran en el projecte, el Pla EDUSI contempla la plantació d'exemplars de nogueres, àlbers, plataners, cirerers, arboços, til·lers, freixes i moreres.

Els objectius d'aquesta part del Pla EDUSI són articular part de la xarxa d'infraestructura de la ciutat, vincular geogràficament dos espais de valor (centre històric-salines/ajuste Penyal), millorar el paisatge urbà en general i millorar els nivells d'intercanvi de CO2.

Millores anteriors

Aquest mateix any s'ha creat a les Salines una senda perimetral senyalitzada, s'ha senyalitzat, mitjançant balises de 1,20 metres d'altura, els recorreguts principals, a més com l'itinerari supera dues séquies de desguàs d'escolaments s'han instal·lat sengles passarel·les per a salvar aquests punts.

També s'ha instal·lat una passarel·la de 163 metres de longitud en la zona nord de la làmina d'aigua, amb la finalitat de dirigir el pas dels visitants i limitar-lo en zones que necessiten major protecció per tractar-se d'àrees de cria.

Tot això es completa amb la instal·lació dels elements de la ruta d'albirament d'ocells de les Salines dins del programa que les regidories de Turisme i de Medi Ambient han dut a terme en diferents paratges del municipi amb la finalitat d'impulsar el turisme ornitològic o “birdwatching”.

Per a això s'han instal·lat diferents cartells amb informació sobre els ocells que es poden albirar en cadascun d'aquests llocs, el seu major o menor presència segons l'època de l'any així com sobre els llocs en els quals aquestes habiten a més del recorregut de la ruta. També s'ha creat un observatori d'ocells de fusta amb la finalitat de poder admirar els ocells sense molestar la fauna del lloc. A més s'han eliminat antics abocaments en un dels entorns més urbans de l'àrea protegida i s'han recuperat camins cadastrals amb treballs de desbrossament. I s'ha eliminat vegetació nitròfila i invasora sense cap relació amb l'ecosistema de les Salines.