Calp se suma al projecte d'investigació CoastSnap a través de l'Institut de Medi Ambient i Ciència Marina de la Universitat Catòlica de València (IMEDMAR-UCV) i el Institut de Ciències de la Mar-CSIC de Barcelona que consisteix en un sistema que permet estudiar els canvis que es produeixen a les platges a través de la participació ciutadana.
S'ha instal·lat un suport per a telèfons intel·ligents a la platja de l'Arenal-Bol en la qual veïns i turistes poden col·locar els seus telèfons mòbils i prendre una fotografia del front costaner.
Després de realitzar la foto, els usuaris han de compartir-la en Instagram o Twitter emprant l'etiqueta que es mostra en el rètol de la platja #coastsnapcalp o enviar la imatge al correu electrònic indicat assenyalant el dia i hora en la qual la foto ha sigut presa. En el cartell de CoastSnap instal·lat en la base de la platja es recorden les instruccions a seguir.
Les imatges són recopilades per CoastSnap per a construir una base de dades que proporciona nous coneixements sobre les respostes de les platges en determinades condicions climàtiques, a més d'informació sobre les ones, tempestes, etc. Amb el pas del temps, les fotografies serviran per a registrar cicles d'erosió o pèrdua d'arena i recuperació de la mateixa i qualsevol canvi a llarg termini, la qual cosa ajudarà a comprendre per què algunes platges són més dinàmiques o resilients que unes altres i adoptar les mesures més adequades en funció de les conclusions obtingudes.
En controlar la posició i l'angle de la càmera del telèfon i utilitzant diferents punts de control topogràfics disposats al llarg de la platja es poden mesurar els canvis de la platja, així com el moviment de la línia de costa, descobrint com respon a les condicions variables de l'oceà.
Aquest projecte comunitari, que a Calp lidera la doctora Amanda Sancho de IMEDMAR-UCV, s'està duent a terme en diversos països del món i a Espanya ja existeixen platges monitorades a Cadis, Girona i Vigo. Amb CoastSnap-Calp qualsevol ciutadà pot compartir les seues imatges amb l'equip investigador de IMEDMAR-UCV i l'Institut de Ciències de la Mar-CSIC, que integraran aquests resultats en el marc del projecte d'investigació MOCCA (Mediterranean sheltered beach MOrphodynanics in the face of Climate ChAnge), que tracta sobre la morfodinámica de platges encaixades i que ha finançat aquesta instal·lació. Els resultats també s'incorporaran al projecte Sentinelles de la Costa, que coordina a totes les estacions de CoastSnap a Espanya.
Les platges estan en constant transformació a causa de les condicions canviants de les ones, vents, corrents i marea. No obstant això, aquests cicles són diferents en cada platja, depenent de la configuració d'aquesta, la seua exposició a l'onatge i la disponibilitat d'arena. Per aquest motiu, per als investigadors és de gran interés analitzar com canvia la platja temporalment i descobrir com respon als forçaments externs. A més, el mapatge d'imatges a llarg termini podrà servir per a visualitzar no sols els canvis instantanis en la costa, sinó també la resposta de les platges a l'efecte del canvi climàtic.
Els participants podran veure els resultats de l'anàlisi de les seues imatges a través de les xarxes socials, observant la utilitat de les dades que ells mateixos han proporcionat.