dijous, 11 Febrer, 2021 - 14:30

Calp registra en l'actualitat un total de 67 casos actius de violència de gènere. Aquesta xifra s'ha donat a conéixer en la mesa de coordinació de violència de gènere celebrada aquest matí de manera telemàtica. 

 

En la reunió han sigut presents l'alcaldessa de Calp, Ana Sala i representants de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de Subdelegació de Govern, el Torn d'Ofici de Violència de Gènere de Dénia, Guàrdia Civil, Policia Local, Centre Dona de Dénia, Oficina d'Atenció a la Víctima de Delictes del Partit Judicial de Dénia, així com del Departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Calp.

 

Es tracta de “una xifra molt elevada” per a un municipi com Calp amb 23.000 habitants empadronats i que supera l'índex de la Comunitat Valenciana i d'Espanya, segons ha manifestat la Cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de Subdelegació de Govern, Modes Salazar. 

 

En la reunió s'ha donat a conéixer també que la Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament de Calp ha realitzat 127 atencions en l'últim semestre de 2020. La majoria dels casos atesos arriben derivats de la Unitat municipal de Policia de Violència de Gènere de Calp. Es tracta de dones que han denunciat i tenen ordre de protecció vigent i que sol·liciten informació sobre recursos i serveis, ajudes econòmiques, alternatives residencials, centres d'acolliment, a més d'atenció psicològica per a ella i els seus fills així com orientació professional i per a la cerca d'ocupació. 

 

S'ha detectat en aquests últims mesos que acudeixen dones més joves, entre 16 i 30 anys, algunes d'elles alumnes de secundària; unes altres amb menors al seu càrrec en els quals el pare és l'agressor.

 

En la reunió s'ha donat també compte de les accions que s'han dut a terme per a la prevenció d'aquesta xacra en el municipi com a diferents campanyes de sensibilització dirigides tant a escolars, com a la ciutadania en general, la creació d'una Xarxa Comarcal per a la igualtat a la Marina Alta, un dels fins de la qual és recaptar dades per a la prevenció de la violència de gènere en adolescents a la comarca, o la posada en marxa d'una xarxa de voluntariat per a accions participatives en contra de la violència de gènere a nivell municipal.

 

A més, l'alcaldessa Ana Sala ha renovat el conveni de col·laboració amb el Ministeri de l'Interior perquè la Policia Local de Calp puga continuar tenint accés al sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere, en el qual es registren tots els casos actius denunciats així com el nivell de risc de cada d'un d'ells. Un programa que permet a la Policia Local fer un seguiment d'aquests casos, en coordinació amb la Guàrdia Civil.

 

L'alcaldessa Ana Sala ha agraït la col·laboració i coordinació “tan necessària” entre totes les institucions amb la finalitat de continuar lluitant contra la violència de gènere.