Calp va celebrar ahir la festivitat del 9 d’ Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb l'acte institucional de lliurament del Premi “Jaume Pastor i Fluixà” i les medalles de la vila amb els quals cada any es reconeix la labor de persones o entitats que amb la seua activitat han contribuït a millorar la societat.
L'acte es va iniciar amb la projecció d'un vídeo homenatge a l'historiador, professor, i periodista Jaume Pastor i Fluixà que va dedicar la seua curta vida a recuperar la història de Calp i Les Marines. Després de l'actuació de Ensemble Ifac i la soprano Pepi Lloret, la Corporació Municipal va pujar a l'escenari per a, a través de l'alcaldessa, Ana Sala, donar lectura al manifest institucional que destacava que: “Aquest 9 d'octubre ens convida a consolidar els mecanismes de convivència civil, d'integració i cohesió de la societat valenciana, ens estimula a buscar una societat més justa, més pròspera i amb capacitat d'oferir oportunitats de futur per als seus ciutadans.”
Després de la lectura del manifest es va iniciar el lliurament dels premis. La corbata de la vila va ser per a MOFTAG, un grup de dones britàniques residents a Calp que impulsen iniciatives per a recaptar fons que destinen a obres socials. El Premi Jove va ser per al jove enginyer Manuel Cabrera Méndez pels seus projectes de cultius vegetals en entorns urbans.
La medalla al mèrit esportiu va ser per al real Club Nàutic de Calp , fundat en 1976 hui és un referent en la nàutica valenciana. La medalla al mèrit empresarial va ser per al Grup Antonio Perles pel seu compromís amb el desenvolupament sostenible d'aquest sector, la medalla al mèrit Turístic va ser per a Juan Bautista Boronat Santana, artesà autodidacta i impulsor del primer negoci de caragols de mar en el port pesquer. La medalla al mèrit cultural va ser per a Matias Pastor Carrals per la seua dedicació a la banda de Calp de la qual és músic des de fa 63 anys i la medalla al mèrit ciutadà es va entregar a Càritas Parroquial Calpe per la seua labor solidària.
El Premi “Jaume Pastor i Fluixà” va ser per a Jacinto Moragues Mauri, natural de Calp, és doctor en química i ha sigut inventor i co-inventor de 107 patents a Espanya, 4 als Estats Units, 18 a Gran Bretanya i altres 7 europees. Entre totes aquestes patents la més coneguda sens dubte és la del “Almax”.