Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
dimecres, 13 Setembre, 2023 - 14:00

El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat de manera inicial les bases per a la concessió de les ajudes Lloguer Jove, destinades al lloguer de l'habitatge habitual per a joves amb pocs recursos. Es tracta de la primera ocasió en què el consistori calpí concedeix ajudes dirigides a l'accés a l'habitatge, com va assenyalar l'alcaldessa de Calp, Ana Sala.

 

“Això és una cosa pionera, portem unes bases per primera vegada en la història d'aquest poble, d'aquest Ajuntament, per a l'accés a l'habitatge”, ha destacat. “Nosaltres estàvem fent un esforç amb una modificació puntual per a facilitar l'accés a l'habitatge als joves a preus assequibles però mentre això es produeix - perquè una modificació puntual del PGOU es dilata en el temps -, hem preferit acompanyar les ajudes de la Generalitat Valenciana amb aquestes ajudes municipals”, ha afegit.

 

Les ajudes Lloguer Jove estan dirigides a joves de fins a 35 anys d'edat i que no compten amb recursos econòmics suficients per a pagar el lloguer, amb l'objectiu de facilitar la seua emancipació. En aquest sentit, la regidora de Política Social, Itziar Doval, va destacar que el col·lectiu de joves “pot ser que siga el que tinga més dificultats a l'hora accedir al mercat de treball i per tant, aconseguir uns ingressos per a llogar un habitatge pot suposar-li un esforç important”.

 

Entre els requisits que recullen les bases per a accedir a les ajudes s'inclou estar empadronat en el municipi amb una anterioritat de, almenys, un any anterior a la data d'inici de la convocatòria, l'habitatge arrendat haurà de constituir la residència habitual i permanent de la persona arrendatària a més de disposar d'ingressos igual o inferior a 3 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). En cas que en la unitat de convivència, existisca una família nombrosa o persona amb diversitat funcional amb grau igual o superior al 65%, el llindar serà de 5 vegades l'IPREM.

 

El punt es va presentar fora de l'ordre del dia per la via d'urgència. En aquest sentit, es destinarà una partida de 300.000 euros procedent del romanent de tresoreria que ha de ser executada abans que acabe l'any. Cada beneficiari podrà optar a una ajuda de 1.200 euros corresponent a sis mesos de lloguer.

 

El punt va comptar amb l'abstenció de Defendamos Calpe i del grup municipal popular. El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va assenyalar que el seu grup s'abstindria perquè la documentació del punt li havia arribat un poc abans de l'inici del ple i, per tant, no havien tingut temps per a estudiar-la.

 

Per part seua, el portaveu del PP, César Sánchez, va assenyalar que aquestes ajudes són “inconsistents i no solucionen el problema dels joves per a emancipar-se” i va recriminar a l'equip de govern que només contemplara ajudes per a sis mesos de lloguer. En aquest sentit va presentar tres esmenes in voce, que van ser rebutjades, en les quals sol·licitava que les bases puntuen la diversitat funcional, que prevegen ajudes per a un mínim de dos anys així com un 20 per cent més d'ajudes als lloguers en el centre històric amb la finalitat de contribuir a la revitalització d'aquesta zona del municipi.

 

El portaveu de l'equip de Govern, Ximo Perles, va convidar al PP a presentar al·legacions i va assegurar que aquestes ajudes “naturalment que no són suficients però són un inici”.

 

Tren turístic

D'altra banda, el ple va aprovar l'inici de la licitació del nou servei del tren turístic, un nou contracte per a huit anys que inclou clàusules de Destinació Turística Intel·ligent. En aquest sentit, contempla la major puntuació a les empreses que oferisquen un vehicle baix en emissions; també destaca com a novetat que es puntuarà que les empreses presenten una app perquè els usuaris puguen realitzar les reserves dels tiquets, conéixer en quin lloc es troba el tren i per tant el temps d'espera i si aquest va ple o no. I fixa un cànon mínim de 28.000 euros que les empreses hauran d'oferir a l'alça.

 

Instal·lacions d'energia fotovoltaica

Un altre dels assumptes que van passar pel ple va ser una nova instrucció que té com a fi fer compatible l'elevada demanda de llicències per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb l'estètica del municipi. Per això, la nova instrucció estableix com a prioritat que les plaques s'instal·len sobre els edificis, preferentment sobre la teulada, en paral·lel a la coberta – i per tant, evitant que estiguen inclinades – i només en el cas que s'haja satisfet l'edificació es podran instal·lar en el terra. Aquesta instrucció es tindrà en compte a l'hora de presentar un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'obtenció de la corresponent llicència.

 

Emergències

En el ple també es va aprovar la revisió del Pla territorial municipal enfront d'emergències a Calp així com dos plans d'actuació municipal concrets com són el pla d'actuació municipal enfront d'incendis forestals i el pla d'actuació municipal enfront del risc sísmic. Queda pendent el d'inundacions que es presentarà al pròxim ple ordinari.

 

Es tracta de plans de resposta a emergències amb mesures concretes sobre com actuar en cas d'una situació d'aquestes característiques, els quals contemplen els punts de trobada de la ciutadania, les vies de fugida i canals de comunicació amb la població calpina, entre altres mesures.