Taller Prevención de Incendios Forestales 2024
Renueva tu DNI
DÍAS 29 Y 31 DE MAYO
divendres, 6 Octubre, 2023 - 11:45

 

Calp celebrarà el dilluns  la festivitat del 9 d’ Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb l'acte institucional de lliurament del Premi “Jaume Pastor i Fluixà” i les medalles de la vila amb els quals cada any es reconeix la labor de persones o entitats que amb la seua activitat han contribuït a millorar la societat. En aquesta edició l'acte se celebrarà en la plaça Major a les 20 hores i estarà precedit d'una cercavila de de el Grup de Gegants i Cabuts de Benetússer des de la plaça Colón a la plaça Major.

En aquesta ocasió es concedeix el premi “Jaume Pastor i Fluixà, 9 d´octubre” a la Guàrdia Civil de Calp en reconeixements a la seua labor en el municipi. D'altra banda, el ple municipal també va acordar distingir a diverses entitats i personalitats del municipi en les seues diferents modalitats.

Així s'atorga el premi al mèrit ciutadà a Andrés Ortolá Crespo, membre destacat de la vida cultural, social i festiva de Calp, ha format part de les directives del Calpe C.F., de l'Associació de Moros i Cristians, de Mans Unides, de la Junta Parroquial, impulsor de la Setmana Santa calpina, director de nombroses obres de teatre i membre durant anys del Consell Assessor de Condecoracions.

El Premi al mèrit esportiu ha recaigut en el nadador basc establit a Calp Iskander Sagarminaga Ateaga. Aquest nadador ha participat en alguns dels majors desafiaments en natació a llarga distància, ha creuat el Canal de la Mànega, ha participat en travessies com la Batalla de Rande, la Dragonera, Ultraebre, Triple Corona, Eivissa Ultraswim.

També es concedeix el premi al mèrit turístic a Casa Pineda un de les primeres empreses d'allotjament turístic del municipi, situat en el passeig marítim de la platja de l'Arenal-Bol va obrir les seues portes en els anys 60 i continua oferint els seus serveis.

La Medalla al Mèrit Cultural s'atorga al Joaquin Roselló Jorro, impulsor de la recuperació de les tradicions culturals del municipi, fundador de la Escola Calpina de Corda, durant anys va recuperar, al costat de Pedro Jaime Tur, les cançons populars pròpies de les partides rurals de Calp.

La Medalla al Mèrit empresarial es concedeix a la Jijonenca, aquesta emblemàtica gelateria va iniciar la seua activitat a Calp en 1960 sent el primer establiment d'aquest tipus, al llarg de la seua història s'ha situat en diferents emplaçaments del municipi i s'ha convertit en un lloc de trobada de calpins i turistes durant la temporada estival. Hui les noves generacions de la família Castejón Serra segueixen al capdavant del negoci.

El Premi Jove enguany és per a Pere Molines Tur, aquest jove trombonista i compositor calpí es va formar en la Unió Musical de Calp, va estudiar en el Conservatori de Música Oscar Esplá i ha format part de diverses orquestres i grups musicals de jazz o música clàssica. Actualment continua la seua formació en la Hochschule der Künste de Berna.

La Corbata de la vila enguany és per a Festers de la Mercè, una associació festiu cultural nascuda de la Comissió de Festes de 2013 que organitza cada setembre les festes de la Verge de la Mercè. Gràcies a aquesta associació, que compleix el seu desé aniversari, les festes de la Mercè han recobrat un dinamisme sense precedents.

Aquests premis s'entreguen en el transcurs de l'acte institucional que commemora la festivitat del Dia de la Comunitat Valenciana i el premi principal del qual porta el nom de l'historiador calpí desaparegut Jaume Pastor i Fluixà. L'acte arrancarà amb la lectura d'un manifest institucional.