El Departament de Turisme de l'Ajuntament de Calp participarà a partir del pròxim dimecres en la Fira de Turisme de Madrid, FITUR 2025, i centrarà la seua promoció entorn de dos aspectes de l'oferta turística calpina: el jaciment romà de Banys de la Reina i la seua recent musealització i la cada vegada més coneguda la Setmana Santa calpina.
El jaciment de Banys de la Reina va obrir les seues portes de nou al públic després de les obres d'adequació que s'han dut a terme en els últims mesos i que suposen la posada en marxa de la seua museïtzació. Aquestes obres permeten obrir al públic de forma regular aquest enclavament, un dels conjunts arqueològics en la seua categoria més rellevants de la Hispània Romana.
Les obres realitzades corresponen a les actuacions inicials previstes en la fase A del Pla Director d'aquesta zona arqueològica, elaborat per la Diputació d'Alacant, que ha finançat els treballs amb 439.388,69 euros.
Els visitants poden recórrer les passarel·les de fusta que fixen dos itineraris que permeten conéixer els principals conjunts arqueològics: d'una banda, la Domus rotunda amb les seues termes i mosaic circular (segle IV) i per un altre, el conjunt hidràulic amb la sénia i una sèrie de viles (segle II d. C.).
La regidora de Mireia Ripoll serà l'encarregada de presentar el dimecres a les 17.30 hores en l'espai del Patronat Costa Blanca el projecte amb un vídeo que mostrarà les possibilitats del jaciment.
També la Setmana Santa es mostrarà com un reclam per a visitar el municipi. Des de l'Ajuntament l'any passat es va iniciar l'expedient per a sol·licitar que la Setmana Santa calpina siga declarada Festa d'Interés Turístic Autonòmic.
I és que la Setmana Santa calpina ha recobrat en els últims anys un dinamisme extraordinari. Cinc confraries s'uneixen, al costat de la Comissió de Festes i les parròquies de La nostra Sra. de les Neus i La nostra Sra. de la Mercè, per a organitzar un complet i ampli programa coordinat per la Junta Major de Cofradies de Setmana Santa.
Al llarg de la setmana processionen pels carrers del nucli antic les diferents confraries, una cada dia a partir del Diumenge de Rams. La devoció i l'esteticisme aconsegueixen el seu punt àlgid el Divendres Sant, amb la processó del Sant Enterrament que finalitza en la plaça de la Vila amb la trobada de totes les imatges i confraries.
La Setmana Santa es converteix així en un esdeveniment religiós, cultural i turístic, la devoció i el fervor que es desprén de cada acte s'uneix a un gran valor estètic i cultural.
Per això aquesta setmana es traslladaren a Madrid representants de cadascuna de les germanors i confraries que componen la Junta Major per a participar en una presentació que tindrà lloc el dimecres, 22, en la plaça Callao i posteriorment ja en les instal·lacions de IFEMA la regidora de Festes, Mariola Mulet, serà l'encarregada de presentar a les 16 hores en l'espai del Patronat Costa Blanca un vídeo sobre la Setmana Santa calpina elaborat per a l'ocasió. L'alcaldessa, Ana Sala, es desplaçarà a FITUR per a ser present en totes dues presentacions.
Amb aquests atractius Calp destaca en FITUR com un destí que conjuga història, patrimoni, cultura, tradició i turisme, consolidant-se com un destí per a visitar en qualsevol època de l'any.
PROGRAMA FITUR DIMECRES 22:
11:00h. Presentació Setmana Santa de Calp en Plaza Callao.
16:00h. Presentació Setmana Santa de Calp (IFEMA – FITUR). En escenari Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca.
17:30h. Presentació del museu a l'aire lliure Banys de la Reina (*IFEMA – FITUR). En escenari Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca.