Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
Dilluns, 29 Juliol, 2024 - 14:00

El ple de l'Ajuntament de Calp aprovarà demà concedir el Premi Jaume Pastor i Fluixà – 9 d’Octubre a la Fundació Comunitat Valenciana MARQ i Marq Museu Arqueològic Alacant per la seua contribució en la recuperació i conservació dels jaciments arqueològics de Banys de la Reina i de la Pobla medieval d’Ifac.

El Marq ha col·laborat amb l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació d'Alacant en l'elaboració i finançament del Pla Director de Banys de la Reina, el full de ruta que permetrà posar en valor, un dels conjunts arqueològics en la seua categoria més rellevants de la Hispània Romana. Este pla estratègic proposa en diverses fases l'execució de diferents actuacions amb la finalitat de convertir l'enclavament en un parc arqueològic visitable.

D'altra banda, el Marq porta realitzant cada estiu des de 2005 campanyes d'excavacions de la Pobla medieval d’Ifac, l'antic poblat cristià assentat en el vessant del Penyal d'Ifach, anterior a l'actual Calp, que va ser fundat en 1297 per l'almirall Roger de Llúria. Gràcies a la labor del Marq en estes campanyes s'ha descobert valuosa informació sobre el passat i els avantpassats dels calpins.

A més, el ple municipal reconeixerà a diverses entitats i personalitats del municipi en les seues diferents modalitats:
 

  • Mèrit Ciutadà: Juan Santos que ha sigut Jutge de Pau fins el mes de maig passat després d'una trajectòria de més de 25 anys en el Jutjat de pau, primer com a jutge substitut i des de 2011 com a jutge titular.
  • Mèrit turístic: Jaume Masó. Porta més de 50 anys dedicats al sector del turisme, més de 20 com a director comercial del grup Unitursa, lloc des del qual ha contribuït a l'obertura de nous mercats turístics per a Calp i en conseqüència al creixement turístic de la localitat. És tot un referent en la promoció turística calpina i destaca per la seua vocació comercial i compromís amb els seus clients. Gran ambaixador de Calp perquè ha portat la marca de la localitat al voltant del món.
  • Mèrit esportiu: Jozef Metelka. Ciclista eslovac que entrena i residix a Calp durant llargs períodes a l'any, guanyador de tres medalles en els Jocs Paralímpics de Riu i altres tres en els de Tòquio. És a més 15 vegades campió del món..
  • Mèrit empresarial: Pepa Pérez. És tot un referent en el món de l'estètica i la bellesa a Calp. Va obrir el primer saló de bellesa de Calp en 1968 i anys després va obrir Pepa Pérez Esthétic Center en la seua actual ubicació en la plaça Constitució des d'on ha oferit els tractaments, aparatologia i productes de bellesa més innovadors del mercat. Núvies, festeres, dames, càrrecs de moros i cristians... pel seu saló han passat generacions de calpines i també calpins. La seua professionalitat, la seua ètica del treball i la seua recerca de l'excel·lència li fan mereixedora d'este reconeixement.
  • Mèrit cultural: Marga López. Professora natural de Novelda va arribar a Calp com a docent del Col·legi Azorín en 1983. Després d'uns anys impartint classe en l'etapa d'infantil va passar a ser docent de la segona etapa, sent la professora de valencià de tots els alumnes d'esta etapa ja que era l'única professora amb la titulació de valencià. Va ser fundadora de l'associació Natura Serpis a principis dels 80. Es va jubilar en 2011 després de ser professora de generacions de calpins.
  • Premi Jove: Silke Ribes. Actualment alumna del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, s'ha format amb destacats mestres i en 2020 va rebre la beca del Curtis Summerfest de Philadelphia, un programa de formació que oferix este institut d'alt rendiment, considerat el millor conservatori dels EUA, a més d'haver obtingut nombrosos premis malgrat la seua joventut.
  • Corbata de la Vila: Confraria Mare de Déu dels Dolors. En els anys 90 es va establir la tradició que foren els joves de 18 anys de la Comissió de Festes de l'any en curs els que portaren la imatge de la Dolorosa en la processó del Divendres Sant. Es tracta d'un costum recent però ple de significat ja que tots els xics i xiques de la Comissió de Festes s'impliquen durant setmanes d'assaig per a poder portar la imatge de la Dolorosa al costat de la resta de germanors i confraries de la Setmana Santa calpina. Al llarg d'estos anys les diferents comissions han comptat com a capatassos amb Rafa García, Rogelio Ramírez, Juan Santos i Miguel Ángel Sala.