Encuesta de participación ciudadana - Agenda Urbana
VIII Concurso Nacional de Carteles de Semana Santa
Categoría: 
Fecha: 
dijous, 6 Juliol, 2023 - 20:00 to 21:30
Ubicación: 
SALÓ BLAU (CASA CULTURA CALP, Av. Masnou, 1)
Info Entrada: 
ENTRADA LLIURE
Info Taquilla: 
ENTRADA GRATUÏTA, AFORAMENT LLIMITAT
Más Información: 

Dr. Ginés Marco Perles,

Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Catòlica de València.

El degà de la Facultat de Filosofia, Lletres i Humanitats, Ginés Marco, ha estat premiat per l'Acadèmia de les Ciències i Arts Polítiques de Washington (EUA) pel seu llibre Lealtad (Tirant Lo Blanch, 2020). "Que la veritable lleialtat sigui el motor de la política i de les relacions interpersonals", ha expressat Marco, després de rebre el guardó.

L'obra de Marco -que aborda el concepte de lleialtat des d'una perspectiva “polièdrica”, segons el mateix autor- va néixer a partir de l'atemptat gihadista de l'11 març de 2004, “quan tant es va parlar de lleialtat institucional, posant en qüestió la pròpia acció del Govern i trencant tots els ponts de lleialtat institucional en moments d?especial dramatisme. Anys després, el professor José Sanmartín em va animar a investigar sobre el concepte de lleialtat”.

“Sense ser el complet que volgués i malgrat les seves llacunes i limitacions, el treball es basa en un referent i és que la lleialtat mereix una particular anàlisi desconstructiva. Cal reivindicar el significat autèntic del terme; la lleialtat té els seus matisos i la deslleialtat també. En un extrem hi ha la submissió cega i en un altre, la deslleialtat”, ha subratllat.

D'aquesta manera, el Degà de la Facultat de Filosofia, Lletres i Humanitats de la UCV ha volgut reivindicar la lleialtat tant a nivell institucional com personal, “doncs assistim cada vegada més a episodis de vulnerabilitat i dependència i cal rescatar aquest pare que xoca ia qui menyspreem perquè és una càrrega, aquesta imatge que és la llavor de la justificació de l'eutanàsia. També a l'amistat, ja que moltes vegades es denigra el concepte de parcialitat i hi ha una sana parcialitat”.

En definitiva, “és fonamental en aquests moments de divisió i decadència rescatar allò que ens uneix institucionalment. La sana interacció entre persones ve precedida per la unitat que ens fa estar centrats i ser agraïts. A Espanya tenim una unitat nacional que s'enfonsa i hi ha més discriminacions que mai a l'era de l'“antidiscriminació”. Convé recuperar el patriotisme, defensar allò que ens fragmenta, com l'educació. El poder polític ha de ser creditor de la lleialtat”, ha argüit.

Finalment, l'autor s'ha referit al paràmetre avaluatiu que proporciona la lleialtat a l'acció de Govern. Aquest paràmetre serà positiu si s'acredita el respecte de l'acció de Govern als drets humans ia les minories i serà negatiu si predomina un estil d'acció política sectari que aviva les diferències i, amb elles, les divisions entre els ciutadans”.

 

Organiza: 
REGIDORÍA DE CULTURA