El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir renunciar a l'execució de les obres del projecte de passarel·la i esculleres del Club Social La Manzanera, aprovar la modificació de la rehabilitació del Club Social de manera que les obres es realitzen en sec, sense cap intervenció en la mar i sol·licitar al Ministeri de Transició Ecològica la concessió perquè aquest espai passe a tindre un ús cultural, científic i educatiu.
El punt va comptar amb els vots favorables dels grups PP, Ciudadanos i Compromís, l'abstenció del PSPV-PSOE i els vots en contra de Defendamos Calpe.
A l'inici de l'any l'Ajuntament va preadjudicar a la mercantil Orthem la rehabilitació d'aquest edifici dissenyat al costat de la mar per Ricardo Bofill en els anys 70. L'Ajuntament pretenia recuperar aquesta emblemàtica zona amb una actuació que incloïa d'una banda la rehabilitació de l'antic club social de la Manzanera i per una altra la regeneració del front litoral que discorre entre aquestes instal·lacions i la cala La Manzanera amb una passarel·la per als vianants.
Al març d'aquest mateix any, atés que l'adjudicació estava sotmesa a un informe d'afecció d'hàbitat per la inclusió de la zona a la Xarxa Natura 2000, es va descobrir l'existència en la zona d'una colònia de vermétids. Es tracta un mol·lusc excepcional que únicament pot trobar-se a la nostra província en la Cova Tallada a Xàbia, a Tabarca i en La Manzanera de Calp i que viu en unes condicions singulars entre la superfície i l'aigua.
Aquesta espècie podria veure's afectada per les obres de l'escullera del Club Social per això s'ha decidit modificar el projecte i renunciar a l'execució del projecte de la passarel·la i l'escullera modificant el projecte de rehabilitació del Club Social amb la disminució de l'àrea en la qual s'intervindria, de manera que les obres es realitzen en sec des de terra, sense actuar en la mar.
El projecte de rehabilitació del Club Social La Manzanera compta en el pressupost municipal amb una partida de 585.525€ . Quant al projecte de la passarel·la litoral de la Manzanera, comptava amb un pressupost de 680.750€.
El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va assenyalar que “aquesta inversió no és prioritària i no hauria de realitzar-se, qualsevol euro de l'Ajuntament ha d'invertir-se eficaçment. A més resulta que ara hi ha un sobre cost i ens gastem el mateix encara que renunciem a la passarel·la”.
El portaveu de Compromís per Calp, Ximo Perles, va destacar que “estem d'acord en la proposta del govern perquè ens preocupava l'ús que pretenia donar-se a aquest projecte, volíem que fóra un ús que beneficiara a tota la ciutadania i amb el nou ús això serà possible. Tal com està el Club Social ara mateix i amb el perill que comporta caben tres solucions: mantindre-ho en ruïnes, tirar-ho a baix o restaurar-ho, encara que hi ha moltes prioritats i necessitats votarem a favor del projecte”.
L'edil del PSPV-PSOE, Marco Bittner, va intervindre per a assenyalar que “si bé el club social és una fita arquitectònica la veritat és que porta més temps abandonat que en ús, el capritx de l'Ajuntament de rehabilitar-lo no forma part d'un pla organitzat. En 2015 Conselleria ja va assenyalar la necessitat d'informes mediambientals i encara així liciten un projecte sense saber si es pot executar i damunt l'obra costarà el mateix encara que es redueix a la meitat, això és un despropòsit econòmic i administratiu”.
El portaveu de Ciutadanos Calpe i edil de Territori, Juan Manuel del Pino, va intervindre per a destacar que “aquest espai és d'un valor cultural molt important, el cost s'ha encarit perquè no és el mateix treballar des de la cala que és el que haguera permés la passarel·la que des de dalt del penya-segat, l'escullera no es fa mar endins però sí en terra seca”.
Finalment l'alcaldessa, Ana Sala, va intervindre per a assenyalar que “els preus de les obres han sigut valorats pels tècnics no per nosaltres, alguns s'han obstinat que aquest projecte no tire avant però el nostre objectiu és posar en valor el nostre patrimoni”.
El Club Social de la Manzanera és una instal·lació recreativa construïda en els 70 al costat de la mar que albergava un restaurant, una zona de piscines i un xicotet embarcador, es tracta d'un espai singular ja que se situa dins del domini públic terrestre. La seua posició exposada a l'acció marina i llargs anys d'abandó han portat la instal·lació a un estat de deterioració greu.
Així, l'objectiu de l'Ajuntament és recuperar l'àrea respectant el seu disseny i estructura original, els seus característics finestrals circulars i els seus materials inicials, quant a l'ús d'aquestes instal·lacions s'ha sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica la concessió, per a l'ocupació de 1062 m² de domini públic marítim-terrestre amb destinació a ús lliure públic cultural, científic i educatiu.