Dilluns, 25 Octubre, 2021 - 12:15

L'ONG calpina “Visió sense Fronteres” que coordina Isabel Signes ha finalitzat la seua última campanya de prevenció i tractament de la ceguesa evitable a Kenya. L'equip mèdic format per tres cirurgians oftalmòlegs, dues infermeres, tres optometristes i un metge es van desplaçar a Nairobi on han col·laborat amb dos hospitals de la zona i revisat a 490 pacients.

Enguany el projecte es va desenvolupar en un dels barris marginals de Nairobi, la ciutat més poblada d'Àfrica Oriental, amb una població urbana estimada de més de 4 milions d'habitants. La revisió de pacients per a seleccionar als que tingueren cataractes la va realitzar un equip local 2 setmanes abans de l'arribada de Visió sense Fronteres, però fins i tot amb les cirurgies iniciades, continuaven revisant pacients.

Un total de 2890 pacients van ser revisats per la contrapart local, d'aquests 490 pacients van ser seleccionats per a cirurgia. Una vegada dilatat el pacient i presa la seua pressió intraocular van ser operats 249 ulls, tots de cataractes excepte un de parpelles per accident.

L'exclusió de pacients es va deure al fet que presentaven un altre tipus de patologies oculars no tractables amb la intervenció. Les jornades diàries començaven a les 7:30 hores i acabaven sobre les 19 hores a causa del toc de queda a Kenya per la COVID. Els oftalmòlegs no deixaven d'operar ni per a anar a menjar per a optimitzar al màxim el temps de treball a l'hospital.

Isabel Signes, coordinadora del projecte destaca: “Cada dia l'hospital s'omplia de gent que acudien donada la difusió realitzada. La majoria dels pacients van ser de la étnia “kikuyo” que és la més habitual en la zona però també van vindre pacients de zones molt apartades com Kissi, Meru i Mombasa. Segons ens van comentar van conéixer la campanya perquè la van sentir per la ràdio o bé ho van veure per xarxes socials i es van decidir a fer el llarg viatge per a ser atesos pel nostre equip. Alguns dels pacients havien sigut diagnosticats amb cataracta feia temps però al no tindre recursos no havien pogut operar-se”.

Esther Muthoni Passaris la representant de dones del comtat de Nairobi en el parlament bicameral de Kenya i membre del Partit Polític del Moviment Democràtic Taronja (ODM) va visitar la campanya i la va secundar donant difusió.

Signes assenyala també que “en general tots els pacients estaven molt contents. A les 24 hores totes les cornees estaven molt transparents, la qual cosa és un signe d'una recuperació molt ràpida. Només en una ocasió es va necessitar implantar una lent de càmera anterior per dificultats en la cirurgia per la mena de cataracta que van presentar els pacients. Cal tindre en compte que el 85% dels pacients veien menys d'un 5% abans d'operar-se i en molts casos feia anys que es trobaven cecs pel que algunes intervencions van ser molt complexes”.

En aquest projecte es van utilitzar dos aparells de facoemulsificación (Faco) que van permetre realitzar cirurgies amb una menor incisió el que comporta una ràpida recuperació, a més d'una cirurgia molt més curta, la qual cosa permet operar a més pacients.

Aquesta campanya que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp va estar organitzada en la contrapart local per Amrita Kenya i els cooperants de Visió sense Fronteres es desplaçaran de nou a Kenya dins de tres mesos per a revisar als pacients operats.