II Jornadas Ética e Integridad en la Contratación Pública
Concierto Truddy Lynn - Texas & Blues Band
dimarts, 12 Gener, 2021 - 10:30

El ple de l'Ajuntament de Calp ha acordat amb els vots a favor de l'equip de govern (PP i Ciutadans) sol·licitar l'inici del procediment per a canviar la denominació del municipi de Calp a Calpe/Calp. La iniciativa, que ha partit d'una proposta del grup municipal Ciutadans, ha comptat amb els vots en contra de Compromís i Defensem Calp i l'abstenció del PSOE. 

 

D'aquesta manera es pretén recuperar la doble denominació de la localitat que era la vigent en 2008 quan l'equip de govern format per Bloc, PSD i PP va acordar sol·licitar el canvi del topònim del municipi per la forma exclusiva de Calp i que va ser aprovada posteriorment pel Consell mitjançant decret de 28 d'agost de 2009. 

 

El portaveu de Ciutadans, Juan Manuel del Pino, va assenyalar que aquesta proposta “el que pretén és cridar l'atenció sobre el reconeixement que totes dues maneres de nomenar el nostre municipi són vàlides, perquè ambdues s'usen i perquè tant el topònim Calpe com Calp tenen la seua arrel històrica”. I va afegir que en cap cas es pretén canviar el nom de Calp pel de Calpe sinó el de respectar les dues llengües oficials de la Comunitat valenciana i que la doble denominació “no fa més que enriquir el nostre poble”. 

 

El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va afirmar que en l'actualitat no existeix cap problema per l'ús dels termes Calp o Calpe entre la població i va acusar l'equip de govern de crear un conflicte amb aquest assumpte. “Sembla que és una estratègia per a crear dos bàndols, que hi haja un conflicte entre ells. El que ocorre és que no existeix exclusió, no hi ha cap conflicte, ningú recrimina a ningú perquè diu Calpe”, va assenyalar i va defensar que a nivell institucional continue utilitzant-se Calp per ser un terme utilitzat històricament i “que cadascun diga Calpe si parla castellà”.

 

Per part seua, Carlos Ortín, de Compromís, va indicar que la proposta de Ciutadans manca de consistència científica i va recordar que en el seu moment l'Acadèmia Valenciana de la Llengua basant-se en informes de filòlegs i historiadors va dictaminar que Calp fora l'únic topònim oficial del municipi. “Quan en la majoria de llocs la societat està intentant protegir i recuperar el patrimoni històric Ciutadans planteja una moció sense consistència científica ni jurídica perquè els calpins perdem un patrimoni immaterial antiquíssim, possiblement ve del segle VI abans de Crist”, va concloure.

 

El portaveu socialista Santos Pastor va recordar, com també ho havia fet el portaveu de Defendamos Calpe, que el PP va votar a favor del canvi del topònim de la localitat a Calp fa 12 anys. “No sabem què li ha passat a la dreta calpina per a primer votar a favor del canvi de denominació i ara 12 anys després pretendre tornar a canviar el nom del municipi”. A més va recriminar que en la proposta es fera esment a Calp com a municipi de predomini castellà parlant i que en cap moment s'haguera comptat amb l'Institut d’Estudis Calpins malgrat ser un organisme municipal.

 

El portaveu del PP, Paco Avargues, va indicar que en aquests 12 anys “ha canviat la dreta calpina, no som els mateixos, ha anat evolucionant” i va destacar que en cap moment el que es pretén és llevar cap patrimoni.

 

L'alcaldessa Ana Sala per la seua part va afirmar que “si el PSOE fóra coherent amb el seu partit de 2008 hauria de votar ara a favor de la proposta perquè llavors va votar en contra”. “A l'esquerra calpina també caldria demanar-li la mateixa coherència que a la dreta calpina”, va dir.

 

I va explicar que la seua formació anava a donar el seu suport a la proposta de Ciutadans per a retornar al municipi la denominació “que mai degué haver-se canviat”. Va recordar que aquella decisió adoptada en 2008 va generar una gran polèmica i que, al seu parer, va ser una “qüestió capritxosa” del llavors alcalde. 

 

“El que secundem és que s'instruïsca l'expedient per a sol·licitar el canvi de denominació, que el topònim torne a ser bilingüe; després ja decidirà el Consell si sí o si no, nosaltres almenys estarem satisfent una voluntat i una reivindicació de moltes persones que es van sentir ofeses quan en 2008 es va decidir quasi de manera dictatorial canviar el nom sense preguntar a ningú”, va assegurar.