Campus d'Excel·lència Empresarial Casa Nova.
¿Te imaginas poder disfrutar de infinitas actividades en familia?
DÍA DE LA FAMILIA
¡No te pierdas nada!

Calp trasllada a la Direcció Territorial de Sanitat la problemàtica del transport sanitari

dimecres, 3 Juliol, 2019 - 14:00

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, acompanyada per la Regidorade Sanitat, Ana Perles, s'ha traslladat hui a Alacant per a reunir-se amb la Directora Territorial de Sanitat, Encarna Llinares, amb el objecte de trobar una solució a les dificultats del transport sanitari a Calp.

Ja el mes de gener passat l'Ajuntament va traslladar a la Conselleria de Sanitat la precarietat del servei de transport sanitari. L'Ajuntament en els últims anys signava un conveni de col·laboració amb Creu Roja Calp que permetia mantindre el servei de transport sanitari amb cost al Consistori. No obstant això, el transport sanitari és una competència de la Generalitat i l'Ajuntament no pot prestar el servei , la competència del qual recau en tot cas en la Conselleria de Sanitat.


 

El servei actual és insuficient: un Suport Vital Bàsic que inclou el transport de malalts a l'hospital de Dénia, un servei SAMU amb seu a Benissa i un TNA amb seu a Dénia. Se sol donar la circumstància de no poder atendre desplaçaments sanitaris des de les diverses urbanitzacions, o nucli urbà, al Centre de Salut de Calp, en aquells casos en els quals el Suport Vital Bàsic està efectuant un transport a l'hospital de Dénia. En aquestes situacions es recorre al SAMU, que ha de desplaçar-se des de Benissa a Calp -en cas de no trobar-se efectuant un altre servei- i acudir al domicili o lloc on es trobe el malalt o accidentat, i desplaçar-lo al Centre de Salut.


 

Per altra banda, el transport TNA programat es limita a desplaçar malalts des del seu domicili a l'hospital, per a facilitar-los l'assistència a consultes externes i programades, no sent adequat per a l'atenció d'urgències. Donada l'estructura poblacional de Calp -on, pel seu model turístic, predomina la població envellida-, i el caràcter dispers de la urbanització d'aquesta localitat -on el 50% de la població resideix en urbanitzacions fora del nucli urbà- s'observa una clara desatenció del municipi en aquest àmbit, sent més palés encara en els moments de màxima afluència turística. Ateses aquestes circumstàncies, i la distància entre Calp i Dénia (34 quilòmetres), i a l'augment de població durant l'estiu, des de fa anys l'Ajuntament reforçava el servei sota diverses formes.


 

Falta de pediatres

Altra de les qüestions tractades en la reunió ha sigut la falta de pediatres en el Centre de Salut de Calp, de fet, només existeix un especialista en pediatria per a tota la població. Llinares ha traslladat als responsables municipals la manca de pediatres a nivell nacional i la pròxima ampliació de professionals en aquesta especialitat.


 

Nou Centre de Salut


 

Altra de les reivindicacions calpines en matèria de sanitat és la sol·licitud de la creació d'un segon centre de salut ja que l'actual data de 1990 quan la població calpina era de 9.000 persones. Hui Calp compta amb 22.000 persones censades als quals cal sumar els milers de residents i turistes que ens visiten cada any, i encara que s'instal·la un consultori en temporada estival en la zona de platges, continua sent necessària una major infraestructura sanitària.