dimecres, 10 Juliol, 2019 - 12:15

L'escultura d'Andreu Alfaro “Cosmos 62” va tornar fa poc més d'un mes a Calp per a situar-se de nou en l'accés nord al municipi. Amb aquest trasllat va culminar un llarga negociació de l'Ajuntament amb l'IVAM per la qual el Museu va cedir l'escultura per a la seua exposició a Calp i la família Alfaro cedirà a l'IVAM dues escultures que substituïsquen a Cosmos 62.


 

A canvi el Consistori calpí es va comprometre a fer-se càrrec dels costos de transport i restauració de l'escultura ja que la conservació actual és deficient perque conté material oxidat i la policromia original està deteriorada. Finalment l'Ajuntament, amb la supervisió del Departament de Restauració de l'IVAM, ha adjudicat les obres a l'empresa especialitzada Contrafforte Restaure per un import de 16.494 €.


 

Els treballs consistiran en l'eliminació i decapat de la policromia no original , l'aplicació d'una capa antioxidant, l'aplicació de pintura negra mat i el lacatge final, a més de la consolidació a través de soldadura dels elements de terra.


 

L'escultura, realitzada per Alfaro en 1960, era propietat de José Huget, que va urbanitzar l'àrea coneguda com Calpesa, i la va instal·lar prop de l'actual gasolinera de l'accés nord al municipi. Anys després, “Cosmos 62” va ser venuda a l’ Institut Valencià d’ Art Modern i traslladada a València. No obstant això les obres d'Andreu Alfaro, mort en 2012, sempre es creaven pensant en l'entorn en el qual se situaven, formant part del paisatge, d'ací la conveniència de la tornada de l'escultura molt present en la memòria emocional de generacions de calpins.