Calp coneixerà divendres la proposta d'un expert en urbanisme per a Salvar els Banys de la Reina

dimecres, 10 Gener, 2018 - 08:15

L'Ajuntament de Calp celebrarà divendres que ve la comissió especial informativa dels Banys de la Reina en la qual l'expert en urbanisme Gerardo Roger presentarà un pla per a salvar els Banys de la Reina, un jaciment arqueològic únic en el Mediterrani, i evitar així que es construïsca respectant els drets dels propietaris.

 

L'Ajuntament ha reaccionat amb rapidesa per a evitar la construcció dels Banys de la Reina i ha contractat els serveis de Gerardo Roger, un reconegut expert en urbanisme, amb la finalitat de cercar una solució que permeta preservar de l'edificació aquesta zona arqueològica després de la sentència del Tribunal Suprem, que reconeix els drets dels propietaris a construir en aquestes parcel·les.

 

El pla que presentarà Roger suposa una possible solució, que haurà de ser estudiada i, que segons destaca l'alcalde de Calp, César Sánchez, haurà de comptar amb un ampli consens polític. L'objectiu és que puguen adoptar-se els acords adients per a la protecció definitiva d'aquest assentament romà i que la seua propietat passe a l'Ajuntament de Calp. Sánchez ha assegurat que: “Sempre ha sigut una prioritat per a aquest equip de govern preservar aquest jaciment, peça clau en el patrimoni arqueològic del nostre poble, i fer-ho compatible amb la defensa dels legítims drets dels propietaris” i ha afegit que: “hem de trobar la fórmula que ens permeta protegir el nostre poble i la seua història i al temps donar una solució ràpida als propietaris que durant tant temps han viscut en la incertesa”.

 

La sentència dictada pel Tribunal Suprem al juny de 2016 determinava que resultaven edificables quatre parcel·les del jaciment i en conseqüència permetia als seus propietaris construir en aquest enclavament de gran valor arqueològic.

 

Atés la importància que aquest assumpte ha representat per al municipi, l'actual equip de govern va crear el 2013 una comissió informativa especial Banys de la Reina amb l'objectiu d'estudiar i adoptar les mesures necessàries per a salvaguardar-lo.

 

A aquesta comissió informativa especial, integrada pels regidors de l'Ajuntament, s'ha convidat els propietaris perquè puguen conèixer de primera mà la proposta plantejada per Roger. En aquest sentit, és voluntat del consistori cercar una solució de consens entre ambdues parts.

 

Els Banys de la Reina suposen un dels conjunts arqueològics en la seua categoria més rellevants de la Hispània Romana. Data de finals del segle II d. C fins al VII d. de C. i estava constituït per una agrupació de viles romanes de luxe de les quals destaca el seu disseny arquitectònic i els seus mosaics, formats per tessel·les en blanc i negre; i marbres originaris de llocs llunyans.