Campus d'Excel·lència Empresarial Casa Nova.
¿Te imaginas poder disfrutar de infinitas actividades en familia?
DÍA DE LA FAMILIA
¡No te pierdas nada!

Científics i professionals forestals abordaran en un congrés a Calp com afrontar els incendis forestals en el context del canvi climàtic

dimecres, 2 Maig, 2018 - 12:15

Calp acollirà els pròxims 15 i 16 de novembre el III Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment que reunirà a científics i professionals nacionals i internacionals relacionats amb la gestió forestal. Aquesta tercera edició tractarà sobre la gestió d'incendis forestals en el context del canvi climàtic.

 

Fa uns dies es va celebrar l'acte de presentació del congrés, a càrrec del president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, el director general de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, el director general de l'Administració Local, Antoni Such, el president de l'associació de municipis forestals, Óscar Martínez, i el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells.

 

L'objectiu d'aquest congrés és arribar a conclusions sobre l'impacte que el canvi climàtic està tenint en els incendis forestals per a poder així establir accions de futur que permeten poder gestionar aquests fenòmens mediambientals. “Els congressos han de servir per a proposar accions de futur des d'una perspectiva rigorosa que ens permeta avaluar la situació i proposar accions de millora”, ha destacat el director general de l'Administració Local, Antoni Such.

 

El congrés girarà entorn de quatre línies temàtiques: les noves tecnologies aplicades a la gestió integral d'incendis, l'extinció d'incendis, el canvi climàtic i la influència que té sobre la qualitat de les muntanyes així com l'interfície urbà-forestal, és a dir, la problemàtica que suposen aquests desastres naturals en les zones urbanes amb important massa forestal, com és el cas de Calp.

 

Actualment el 60% del territori de la Comunitat Valenciana està constituït per massa forestal, un percentatge que ha augmentat a un ritme de 3.300 hectàrees cada any des de 1966 a causa de l'abandó de l'agricultura. A aquesta situació cal afegir els efectes que està causant el canvi climàtic, que d'una banda, està provocant que s'allarguen les èpoques de risc extrem d'incendi i per un altre un canvi en la flora amb l'aparició d'espècies associades a climes més secs i que resulten inflamables. Tot açò propicia incendis més grans i freqüents i de propagació més ràpida, cosa que explica la necessitat d'abordar en un congrés com el de Calp com preparar-se davant fenòmens d'aquestes característiques.

 

A més, segons ha destacat el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells, aquest congrés servirà per a mostrar i visibilizar un sector, el forestal, fins al moment “invisible”. La Plataforma Forestal Valenciana va sorgir en 2013 i va convertir a la Comunitat Valenciana en la primera regió a comptar amb una plataforma que aglutinara a tot el sector amb més de 38 associacions.

 

Aquest esdeveniment, que tindrà lloc en l'auditori de Calp, està dirigit a investigadors i professors universitaris, als professionals relacionats amb la gestió forestal, prevenció i extinció d'incendis o vigilància de muntanyes, així com a qualsevol persona sensibilitzada amb temes forestals. Està organitzat per la Generalitat Valenciana, la Diputació d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Plataforma Forestal Valenciana i l'associació de municipis forestals de la Comunitat Valenciana.

 

El Director General de de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, ha assenyalat que aquest congrés permet “unir la prevenció amb l'anàlisi dels riscos” i ha indicat que suposa tota una oportunitat per a seguir avançant en la lluita contra els incendis. El president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, per la seua banda, ha destacat que encara “queda molt per fer” quant a la prevenció d'incendis. Ha ressaltat la importància de la col·laboració entre Generalitat i la institució provincial en aquest assumpte, i ha posat com a exemple de cooperació entre ambdues administracions l'extinció de l'incendi de la Granadella.