Visites guiades Banys de la Reina

El govern anul·la dos acords urbanístics per a reiniciar-los de nou

dimarts, 15 Setembre, 2020 - 09:00

El ple de l'Ajuntament de Calp va acordar ahir anul·lar dos acords urbanístics, d'una banda el del pla parcial Marina de Ifac davant el requeriment de la Conselleria de Territori per qüestions tècniques que fan referència a l'afecció de carreteres per la construcció de les rotondes en l'accés nord .

En aquest cas des de la Conselleria de Territori es considera que amb la construcció de les rotondes es produeixen modificacions estructurals del perímetre del territori del pla i modificacions en els vials i els límits de la carretera N332, així com modificacions en les zones verdes planificades en el pla “Marina de Ifach”, en considerar-se modificacions estructurals la competència passa a ser de Conselleria i precisament per a evitar un contenciós que alentiria el procés de desenvolupament del parc empresarial, l'Ajuntament opta per anul·lar l'acord i elaborar un nou document.

Aquest punt de va aprovar amb els vots favorables del govern i l'abstenció de tots els grups de l'oposició. El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va assenyalar que “encara que estem a favor del projecte considerem que mancada un estudi detallat sobre la viabilitat d'aquest Parc empresarial per a conéixer quantes empreses estarien disposades a instal·lar-se allí, si hi ha capacitat econòmica, el preu de naus i solars,etc”.

El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va explicar que “ens abstenim perquè compartim el criteri tècnic de Conselleria però no estaria mal replantejar la redistribució de zones verdes per a protegir la Casa de la Soliva així com la construcció en pedra seca o el vial d'època medieval”.

Per part seua, el portaveu del PSPV-PSOE, Santos Pastor va afegir que “és una oportunitat per a replantejar el pla amb la reordenació del sector, protegir els vestigis que queden encara que se'ns queda un regust amarg perquè no s'avança amb el parc empresarial”.

El regidor de Territori, Juan Manuel del Pino, va anunciar que “existeix la intenció de protegir la Casa de la Soliva encara que està en una zona estratègica però es negociarà amb el propietari igual que el Camí reial”. Per la seua part l'alcaldessa, Ana Sala, va concloure que “tots estem d'acord que el parc empresarial és necessari per a diversificar el sector productiu de Calp”.

D'altra banda, s'anul·la l'acord de permuta d'una parcel·la dotacional privada en La Manzanera per altres parcel·les municipals en Concentari. En aquest últim cas la Direcció General de l'Administració Local considera que no s'ha justificat prou la necessitat d'aquest intercanvi urbanístic , ni la seua conveniència, i per la falta d'equivalència dels valors.

Des del Departament d'Urbanisme es justifica la conveniència en què la parcel·la privada és dotacional i porta dècades abandonada, a més s'assenyala que adquirir la parcel·la compta amb l'estudi de viabilitat econòmica. A més es considera que les diferències de valor entre les parcel·les que realitza la Direcció General -la parcel·la privada de la Manzanera la valora 1.200.0000€ i les municipals de Cocentari en 360.000€- no s'ajusta a la realitat.

El regidor de Territori va assenyalar que “davant els requeriments, purament tècnics, anul·lem l'aprovació que en el seu moment va fer el ple i estudiarem altres vies per a aconseguir aqueixa parcel·la dotacional”. El portaveu de Defendamos Calpe va afirmar que “hi ha alguna cosa que grinyola, la seu social del propietari de la parcel·la coincideix amb les promotores de la Calalga i Casita Blanca, es tracta de les últimes parcel·les verdes del litoral, en el seu moment ja qüestionem com es va realitzar al valoració”.

Ximo Perles va justificar el seu vot en contra perquè “en el seu moment pensem que l'acord era positiu, és la primera vegada que una permuta afavoreix a l'Ajuntament, no ens sentim còmodes amb aquesta anul·lació”.

El portaveu Socialista , Santos Pastor, “per una vegada en la vida l'Ajuntament ix beneficiat d'una permuta, es beneficia l'interés públic, alguna cosa no és clar si se'ns crida l'atenció des de la Direcció General de l'Administració Local, a més la figura de “dotacional privat” ens resulta estranya”.

El regidor de Territori va assenyalar -en relació a les declaracions de *efendamos Calpe- que “si en una assessoria de Xàbia coincideixen diverses empreses és una cosa que a nosaltres no ens importa, si algú ve al ple a soltar sospites ha d'aportar proves”. A més va afegir “volem ser àgils per això anul·lem el punt i ens poseu-vos a treballar el vies alternatives i ràpides”.

REVISIÓ PLA GENERAL

Un altre dels punts que va generar debat va ser la proposta de Defendamos Calp de revisar el Pla General d'Ordenació Urbana de 1998, sobre aquest tema Paco Quiles va declarar que “proposem aquesta revisió considerant que portem 20 anys des de l'últim Pla i és necessari repensar-lo, creem que és necessari un diagnòstic de la situació actual, revisar els objectius del planejament i plantejar solucions. Pensem que l'actual model ens està enriquint però no és així, aquest desenvolupament no té un efecte positiu en la renda dels calpins”.

Tant Compromis com el PSPV-PSOE van donar suport a la proposta en considerar que “el Pla del 98 està esgotat i ací estan les successives modificacions puntuals”.

El portaveu de Ciutadans, Juan Manuel del Pino, va assenyalar que “votem en contra perquè considerem que ficar-nos ara en una modificació del Pla General que pot portar entre 7 i 14 anys de gestió no ens sembla oportú. El portaveu popular, Paco Avargues, va dir que “votarem en contra perquè no ens sembla que siga el moment adequat”.

També l'alcaldessa, Ana Sala, va respondre en aquest sentit en considerar que “és una temeritat plantejar la revisió del pla en la situació actual en la qual tants calpins passen per dificultats”.


 

AJUDES OCI NOCTURN

A més, fora de l'ordre del dia, s'ha aprovat una nova línia d'ajudes econòmiques per a les empreses d'oci nocturn de la localitat dins del Pla Resisteix. L'objecte d'aquestes ajudes, dirigides a discoteques, sales de ball, karaoke o bars de copes, és col·laborar en la recuperació de l'activitat comercial calpina després de la suspensió d'activitat decretada per Conselleria el passat 17 d'agost.

Aquestes ajudes a l'oci nocturn s'uneixen com una nova línia al Pla Resisteix que ja contempla ajudes per a empreses que van haver de tancar durant l'Estat d'Alarma, per a la taxa del fem i per a dones empresàries i emprenedors. La quantia de la subvenció oscil·larà entre 1000 i 2000 euros en funció de les persones emprades en l'activitat suspesa, així ascendirà a 1.000 en el cas de no tindre persones emprades, 1500 euros en el cas de tindre entre 1 i 3 persones emprades, 1800 € si l'activitat compta entre 4 i 8 persones emprades i 2000€ quan es tinguen més de 8 persones emprades.