dimarts, 27 Setembre, 2022 - 12:15

Els pròxims 19 i 20 d'octubre Calp acollirà les jornades 2022 de l'Observatori de Ciutats Resilients i Sostenibles, organisme amb seu en el municipi i impulsat per Global Omnium i Balearia amb l'objectiu de fer el seguiment del compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en els municipis.

Les jornades pretenen aborden les problemàtiques relacionades amb la resiliència al canvi climàtic i l'aportació dels municipis i ciutats a la mitigació dels seus efectes a través de la tecnologia.

El dia 19 d'octubre la jornada estarà destinada a la ciutadania amb la presentació del concurs escolar que pretén implicar els joves espanyols en la identificació i resolució dels principals problemes vinculats al canvi climàtic que amenacen el nostre planeta.

A través del concurs es realitza una crida als "urbanistes climàtics" d'entre 16 i 18 anys que vulguen compartir les seues millors idees per a afrontar els riscos que planteja el canvi climàtic als nostres pobles i ciutats mitjançant solucions basades en el respecte a la naturalesa.
Tal com s'indica en la convocatòria, "l'objectiu és desenvolupar un projecte pilot de solucions viables i accessibles per a qualsevol municipi", independentment de la seua grandària, sobre un dels sis riscos climàtics definits per l'Observatori: sequera, illes de calor, inundacions, pèrdua de biodiversitat, degradació de l'entorn natural i fixació de població i repte demogràfic.

Les millors solucions presentades, i que seran valorades per un grup d'experts de l'Observatori, tindran un premi de 5.000 *y3.000 euros per a l'equip guanyador i segon classificat,respectivament, i serà destinat a la compra de material escolar per al centre. El concurs està obert per a estudiants a nivell nacional.

El programa de les jornades del dia 19 d'octubre inclou la inauguració de l'exposició "Ciutats en la lluita contra l'emergència climàtica" i un concert de música clàssica amb el títol "Tots junts contra l'emergència climàtica".

La jornada tècnica es desenvoluparà el 20 d'octubre i s'inaugurarà pel President de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, l'alcaldessa, Ana Sala i el Director General de Global Omnium, Vicente Fajardo.

L'acte continuarà amb la presentació del llibre Reporte Mundial d'Emissions de CO2 -Fundació Empresa i Clima a càrrec de la consellera Mireia Mollà.

Al llarg del matí es desenvoluparan tres taules redones amb els títols "Pèrdua de resiliència", "Perduda d'habitabilitat" i "Pèrdua estructural de capacitat econòmica". Aquestes taules comptaran amb experts com el professor de la UA Jorge Olcina, el director de l'Agència de Protecció del Territori, Manuel Civera, la professora de la universitat d'Alcalá , Josabel Belliure, etc.

Tant el programa de les jornades com el concurs han sigut presentats hui a l'Ajuntament de Calp amb la presència de l'alcaldessa, Ana Sala, els edils de Territori, Joventut i Educació, Juan Manuel del Pino, Rebeca Merchán i Pilar Cabrera, el director de Sostenibilitat de Global Omnium, Juan Luís Pozo, el responsable de Transició Energètica de Balearia, Javier Cervera i la professora de l'IES, Xisca Muros.