Calp salda el seu deute amb els proveïdors i augmenta les inversions previstes en els pressupostos de 2020

dijous, 20 Febrer, 2020 - 11:45
L'Ajuntament de Calp saldarà la totalitat del seu deute amb els proveïdors i augmentarà les inversions previstes en els pressupostos d'enguany, en haver liquidat els comptes de 2019 amb un romanent de tresoreria de 6.275.103,13 euros. El ple del consistori va aprovar ahir de manera definitiva amb els únics vots a favor de l'equip de govern (PP – Ciutadans) el pressupost municipal previst per a 2020, així com la liquidació del pressupost de l'any passat.
 
 
 
En disposar d'aquest romanent l'Ajuntament saldarà els 777.168,98 euros que tenia pendents del deute a proveïdors que ascendia a més de 41 milions en 2012 amb el qual liquida el deute dos anys abans del fixat en el préstec. A més, una vegada amortitzat el deute podrà destinar la resta del romanent de tresoreria a inversions.
 
 
 
La partida que es veurà més beneficiada serà la destinada al reasfaltat d'urbanitzacions, que passarà dels 100.000 euros que recollien els pressupostos en la seua aprovació inicial a un total de 752.660,38 euros. Així mateix s'inclourà l'asfaltat de l'avinguda Diputació i Exèrcits espanyols per al qual es contempla una partida de 250.000 euros.
 
 
 
D'altra banda, gràcies a aquest romanent de tresoreria s'inclourà no sols la redacció sinó també l'execució de diversos projectes com la remodelació i adequació de la Plaça Major que comptarà amb una partida de 200.000 euros; les obres del pas sobre el barranc del Pou Roig amb Avinguda dels Exèrcits Espanyols i amb l'avinguda de la Vall de Laguar, així com el viària E Ràfol-Empedrola II per al qual s'ha previst 320.775 euros.
 
 
 
A més l'Ajuntament podrà finançar la cinquena fase de l'edifici de la banda amb 350.000 euros i per tant, no serà necessari fer-ho a través d'un préstec amb Diputació com estava previst al principi. I es contempla una partida de 400.000 euros a reparació de danys causats pel temporal Gloria.
 
 
 
Rehabilitació del club social
 
Junt amb aquests canvis, els comptes de 2020 continuen contemplant altres projectes ja inclosos en la seua aprovació inicial. Un dels més destacats és el de la rehabilitació del club social de la Manzanera, a més de la construcció d'una passarel·la per als vianants que unirà aquestes instal·lacions amb la franja costanera així com millores de la urbanització exterior amb un import d'1.400.000 euros.
 
 
 
Es tracta d'una de les iniciatives més esperades, que permetrà recuperar el club social que forma part de l'emblemàtic complex d'edificis dissenyats per l'arquitecte Ricardo Bofill a Calp i per als quals l'Ajuntament va sol·licitar en 2014 la declaració de Bé d'Interés Cultural.
 
 
 
Altres projectes previstos són la construcció d'una ludoteca, la il·luminació i ventilació del Pavelló ifac, la finalització d'Esplai Park o la compra de mobiliari per a la creació d'un espai de coworking al Campus d’Excel·lència. També s'adequarà la Casa Roja per a una unitat de respir familiar i tallers especialitzats, un nou vial d'accés a l'institut a més de continuar amb els plans d'enllumenat i la instal·lació de 500 noves bústies.
 
 
 
Respecte al nucli antic es continuarà amb l'adequació dels murals i la instal·lació de noves estàtues per a fer més atractiu aquest enclavament urbà.
 
 
 
I també es recull el projecte de sensorització per a projectes d'interés turístics, així com la nova oficina turística del segle XXI o la instal·lació de pantalles gegants informatives.
 
 
 
A més d'aquestes inversions aquests comptes per a 2020 inclouen també una baixada del 5 per cent de l'Impost de Béns immobles.
 
 
 
L'alcaldessa Ana Sala va manifestar que es tracta d'uns pressupostos amb “perspectiva de futur, reflex d'una economia municipal sanejada que respecta les previsions del Pla Econòmic Financer 2019 - 2020” i va destacar el fet que se salde la totalitat del deute amb els proveïdors. En aquest sentit, va recordar que en 2012 l'Ajuntament va arribar a tindre factures pendents de pagament a proveïdors de més de mil dies.
 
 
 
El portaveu de Defendamos Calpe Paco Quiles va assenyalar que el pressupost amb el qual compta Calp és el “més gran” de la Comunitat Valenciana per a poblacions de la mateixa grandària i "eixe potencial de recursos que paguem tots els contribuents no es veu reflectit en serveis que resulten prioritaris per als ciutadans de Calp” i va afegir que en huit anys el pressupost de l'Ajuntament ha passat de 30 a 40 milions i que eixe increment “no es reflecteix en utilitat per als ciutadans”.
 
 
 
El portaveu de Compromís Ximo Perles va explicar la seua oposició a aquests pressupostos perquè considera que els ingressos són “injustos” ja que la baixada de l'IBI “beneficia a aquells que tenen més immobles” i d'altra banda perquè en el capítol d'inversions es prioritzen aquelles que tenen visibilitat immediata com és el cas de l'asfaltat i es troben a faltar altres menys visibles com a agenda cultural, serveis socials, o medi ambient.
 
 
 
Per part seua, el portaveu socialista Santos Pastor, també va destacar que l'increment del pressupost de 30 a 40 milions d'euros en aquests últims anys és “desmesurat per a una població de 22.000 habitants com la nostra” i, va destacar que existeixen molts serveis municipals externalitzats com la neteja viària o el tractament i recollida de residus, entre altres.
 
 
 
El portaveu de Ciutadans Juan Manuel del Pino va defensar l'externalització de serveis sempre que siguen “empreses reconegudes i capaces”. A més, va anunciar la intenció de l'equip de govern de crear VPO en una parcel·la en la partida Gargasindi enfront de l'edifici San Luis que té actualment la qualificació de zona verda. Perquè es poguera construir en ella seria necessària una permuta amb una altra municipal que actualment sí que és edificable situada a la platja de l'Arenal – Bol de manera que la primera passara a ser edificable i aquesta última verda. Un projecte, va assegurar, que es troba en fase inicial.