Calp aprova els pressupostos de 2018 que augmenten les inversions i segueixen reduint el deute municipal

dimarts, 27 Febrer, 2018 - 10:00

El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat de manera definitiva el pressupost municipal per a 2018 que ascendeix a 39.566.875 €.

 

Un total de 4.653.275 € euros aniran destinats a inversions en el municipi. L'alcalde de Calp, César Sánchez, ha qualificat el pressupost com “equilibrat, responsable, compromès amb millorar la qualitat de vida dels calpinos”.

 

Es tracta d'un pressupost sustentat en cinc pilars: ocupació, cultura, esports, medi ambient i educació. A més el pressupost permet seguir reduint el deute municipal, aprofundeix en la modernització del municipi i segons Sánchez “ens permet seguir treballant perquè la gent venja a Calp i es genere ocupació els 365 dies de l'any”.

 

Infraestructures urbanes

 

Entre els projectes contemplats en els comptes municipals per a 2018 destaquen importants inversions per a millorar diferents urbanitzacions, així es destinen 130.000 € per a la instal·lació d'il·luminació LED en urbanitzacions, també estan previstes inversions per al condicionament i bacheo de vials i es destinen 140.000 € per a la instal·lació de bústies en urbanitzacions.

 

Està prevista també la reparació del ferm en l'avinguda Gabriel Miró , el carrer La Xiqueta i l'avinguda de Ifach, a més de la reurbanització Manzanera Zona II amb un pressupost de 107.300 € per a enguany i que serà financaido en un 65% per la Diputació Provincial.

 

Vial J

 

El pressupost municipal d'enguany consigna 599.857 euros per a la consolidació del Vial J, que portarà el nom de Felipe VI.

 

Aquest vial permetrà desplaçar el tràfic rodat de la zona de platges cap a la carretera nacional sense passar per les avingudes Exèrcits Espanyols i Diputació, i per tant descongestionaran el tràfic del casc urbà, especialment la zona escolar, i facilitarà els accessos al municipi.

 

Nous espais esportius

 

En matèria esportiva es destinen 50.000€ a la il·luminació i ventilació del Pavelló Ifach, 60.000€ a l'ampliació i millora de les instal·lacions esportives i 60.000€ per a la creació d'un nou espai esportiu que se situarà al costat del Jardí Botànic.

 

Cultura

 

Es preveuen també altres inversions en la casa de cultura com la reparació i pintura de la façana exterior de l'edifici amb un pressupost de 105.000 euros i la substitució de les butaques de l'auditori per al que es destinen 91.505 euros.

 

També es preveé escometre la quarta fase de l'edifici de la calle Port Santa María, per a la qual es destinen 250.000 euros

 

Família i Conciliació

 

Una altra inversió destacable és la instal·lació d'una ludoteca en la casa de cultura amb la finalitat d'afavorir la conciliació de la vida familiar, per al qual s'ha previst una partida de 356.332 euros.

 

A més es destinen 40.000 € per a engegar un Programa Familiar que pretén oferir a les famílies alternatives d'oci i entreteniment un dia al mes.

 

Polítiques socials

 

També destaca el capítol dedicat a les polítiques socials a les quals es destinen 1.558.275 euros, que suposen un increment de 44.675 euros i es preveu la contractació d'un nou treballador social.

 

Medi ambient i patrimoni

 

Enguany es destinaran 80.000 euros per a la creació d'un circuit de sengles senyalitzades en Les Salines que permetran als ciutadans passejar i gaudir d'aquest paratge natural.

 

La inversió inclou també la regeneració d'una zona que va ser receptora en el seu moment d'abocaments procedents de treballs de demolició.

 

El pressupost inclou també la contractació d'una brigada de manteniment amb la finalitat de dur a terme de forma contínua tasques de neteja i conservació del jaciment dels Banys de la Reina.

 

Educació // empre

 

El pressupost reedita les ajudes a l'ensenyament i transport universitari i per a açò es consignen 105.000 €.

 

Es destinen 60.000€ a la programació del Campus d'Excel·lència Empresarial Casanova que permetrà engegar cursos i activitats de formació per a emprenedors.

 

Aparcament

 

El govern ha previst dues accions per a promocionar la creació d'aparcament en el municipi, d'una banda la creació d'una zona d'aparcament en Pla Senieta per a la qual es destinen enguany 140.000€ i l'adquisició de sòl dotacional prop del Casc Històric per a aquesta fi.

 

A més dins del pla EDUSI, enguany s'actuarà en els carrers Benissa, Murillo, carrer de Fòra i carrer Vicente Pastor. Es tracta de regenerar determinats espais urbans mitjançant la recuperació d'espais verds.

 

L'oposició ha mostrat la seua disconformitat perquè no s'han acceptat les al·legacions presentades. El grup socialista sol·licitava la rebaixa de l'IBI i la reducció en un 25% del rebut de la brossa. Si es pot Calp ha destacat que no es realitzen inversions en matèria d'habitatge social i Compromís ha assenyalat que es manté una revisió cadastral injusta.

 

DEBAT SOBRE L'ESTAT DEL MUNICIPI

 

Finalitzat el ple d'aprovació dels pressupostos s'ha abordat el debat sobre l'estat del municipi.

 

L'alcalde, César Sánchez, ha comparat la situació del municipi en 2011 amb l'actual i ha destacat que s'ha reduït el deute municipal en un 50%, també ha assenyalat que la xifra de demandants d'ocupació en el Servef ha passat de 2065 al gener de 2011 a 1620 al gener de 2018.

 

Sánchez ha recalcat les xifres de millora en termes d'ocupació i també d'infraestructures. A més ha exposat les prioritats del govern per a 2018 centrades en la diversificació de l'oferta turística, la millora d'infraestructures i les inversions en polítiques socials.

 

En aquest punt Ximo Perles, de Compromís, ha destacat que la reducció del deute va suposar en 2011 l'acomiadament d'empleats públics i la pujada d'impostos, a més ha criticat l'augment d'edificabilitat en el PP4. El portaveu del grup socialista ha incidit en la necessitat de revisar el PGOU i la revisió dels impostos municipals.