Calp aposta per una major accessibilitat i participació per a convertir-se en una ciutat amigable amb les persones majors

dimecres, 12 Febrer, 2020 - 13:45

Millorar l'accessibilitat i fomentar la participació ciutadana són dos dels principals objectius que s'ha marcat Calp per a convertir-se en una ciutat amigable amb les persones majors. Aquest matí la regidora de Majors, Rebeca Merchán juntament amb l'empresa encarregada en la seua elaboració Crea 360 han presentat el Pla d'Acció Local relatiu al projecte de “Calp, Ciutats Amigables amb les persones majors”, i que recull accions perquè el municipi estiga adaptat a aquest col·lectiu i puga millorar així la seua qualitat de vida.

 

El pla és resultat d'un estudi diagnòstic inicial així com de 210 enquestes i huit grups de treball en els quals persones majors del municipi han fet aportacions sobre com millorar el municipi perquè estiga adaptat a les necessitats de la Tercera Edat.

 

Entre les accions que preveu aquest document destaquen les relatives a l'accessibilitat i mobilitat com la millora de l'estat i manteniment de les voreres, així com la creació de voreres en urbanitzacions, semàfors adaptats i l'augment del temps en verd per a permetre el pas d'aquestes persones. També contempla una línia d'ajudes per a millorar l'accessibilitat en els comerços locals o la instal·lació de parcs biosaludables, que són espais verds amb equips de gimnàstica, a més de fomentar el transport públic amb autobusos adaptats, una major informació de les línies d'autobusos o una major planificació de recorreguts, horaris i freqüències de pas, entre altres propostes.

 

També es posa l'accent principalment en accions que tracten de fomentar la participació d'aquest col·lectiu en la vida social del municipi, com és el cas de la creació del Consell del Major, un òrgan consultiu que podrà presentar propostes i suggeriments relacionats amb les persones majors i que podrà actuar com a interlocutor d'aquest col·lectiu davant l'Ajuntament. Així mateix es preveu fomentar el respecte i la inclusió social de les persones de Tercera Edat a través d'un programa d'experiència professional que suposarà la celebració d'esdeveniments i jornades que posen en valor l'experiència vital en diferents àmbits de persones majors rellevants de Calp.

 

El Pla també recull altres accions relatives a serveis socials i salut, com la creació d'un centre de dia o ampliació del servei d'ajuda a domicili, així com relatives a altres àrees com l'habitatge o comunicació i informació entre altres.

 

“Aquest Pla d'Acció Local és un document necessari que ens ajuda a preparar-nos davant el repte que suposa l'envelliment de la població i que ens permet posar-nos en marxa ja per a començar a buscar solucions”, ha assenyalat la regidora Rebeca Merchán. Cal tindre en compte que el 67 per cent de la població calpina és major de 60 anys, d'ahí la importància d'aquesta iniciativa.

 

Calp es va sumar al projecte de “Ciutats amigables amb les persones majors” en 2017, una iniciativa promoguda per l'Organització Mundial de la Salut amb la finalitat de contribuir a la creació d'entorns i serveis que promoguen i faciliten un envelliment actiu i saludable.